Hlavní obsah

Herec Landovský a biskup Malý převzali osvědčení o účasti v třetím odboji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Herec a signatář Charty 77 Pavel Landovský a biskup Václav Malý byli v úterý mezi 23 oceněnými, kteří převzali z rukou ministra obrany Vlastimila Picka osvědčení o účasti ve třetím - protikomunistickém - odboji. Oceněni byli také lidé, kteří v 50. letech spolupracovali se západními tajnými službami, část z nich in memoriam.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Herec a signatář Charty 77 Pavel Landovský (vpravo) převzal 30. dubna z rukou ministra obrany Vlastimila Picka osvědčení o účasti ve třetím - protikomunistickém - odboji.

Článek

Mezi oceněnými byl také například zpěvák a hudebník Vlastimil Třešňák. Ten se ale úterního aktu nezúčastnil. Stejně tak i někteří další, za které převzali osvědčení jejich potomci a manželky.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Biskup Václav Malý (vlevo) přebírá osvědčení o účasti ve třetím - protikomunistickém - odboji.

Ministr Picek v osobně laděném projevu zmínil, že ocenění dříve než jiní rozpoznali nebezpečí a aktivně se mu postavili. "Na vašich osudech jsem si plně uvědomil, jak vzácní lidé jste a jak obludný byl režim, který vás perzekvoval a ostouzel," uvedl Picek.

Kritici už dříve poukázali na to, že bojovníci proti komunismu dostávají potvrzení z rukou ministra Picka, který byl za minulého režimu členem komunistické strany. Takto argumentovala například Konfederace politických vězňů.

Aktuálně registruje ministerstvo obrany 3875 žádostí o osvědčení účastníka odboje a odporu proti komunismu. Vydáno bylo celkem 323 potvrzení včetně těch dnešních, z toho 40 lidí získalo postavení válečného veterána. Zamítnuto bylo 583 žádostí. Přímým účastníkům bylo vyplaceno 21,1 miliónu korun, jejich pozůstalým pak 1,6 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám