Hlavní obsah

Stížnosti obviněných v případu MUS žalobci zamítli, vyšetřování pokračuje

Právo, Radim Vaculík

Nejvyšší státní zastupitelství v Brně (NSZ) zamítlo stížnosti všech šesti obviněných bývalých manažerů Mostecké uhelné společnosti (MUS), které od loňského října stíhá policie pro podvod vůči státu při privatizaci minoritního podílu v MUS v roce 1999. Právu to tento týden potvrdila mluvčí této instituce Helena Markusová a také dozorující žalobce Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Protikorupční detektivové tak mohou dál vést proti stíhaným mužům vyšetřování.

Foto: Martin Polák, Právo

Ilustrační foto

Článek

Netýká se to však podnikatele Luboše Měkoty, který náhle zemřel počátkem března na golfu. Šereda v této souvislosti uvedl, že nyní po doručení rozhodnutí NSZ o zamítnutí stížností už nic nebrání v rozhodnutí, co bude dál s obstaveným stamiliónovým Měkotovým majetkem, jehož stíhání musí nyní policie kvůli podnikatelovu úmrtí zastavit.

V průběhu doby už také obdržel od Měkotova obhájce podnět ke zrušení rozhodnutí o zajištění klientova majetku, které v únoru posvětil i olomoucký vrchní soud s tím, že stíhání manažerů není promlčeno.

„Budeme o tom rozhodovat v příštích týdnech. Je tady ale ještě zvláštní právní otázka, zda vůbec je advokát oprávněnou osobou, která o zrušení žádá, když pan Měkota zemřel,“ přemýšlel Šereda nad tím, zda tedy ještě platí plná moc pro Měkotova obhájce.

Museli počkat

Původní šestici někdejších manažerů MUS policie poprvé obvinila loni v červnu kvůli tomu, že z firmy údajně vyvedli 150 miliónů dolarů (více než tři miliardy korun) a za stejné peníze pak nakoupili majoritní podíl akcií tohoto uhelného gigantu. Stíhání začalo pro trestný čin zneužití informace a postavení v obchodním styku.

Na přelomu loňského října a listopadu pak šestice mužů obdržela další zásilku v podobě obvinění z podvodu. Policie je podezřívá z toho, že zbytkový podíl státu, necelých 47 procent akcií, skupina nakoupila prostřednictvím ovládaných společností za výrazně nižší cenu, než měla. Podle Šeredy zaplatili manažeři za jeden kus zhruba 156 korun místo minimálně 600 korun.

„Státu tak způsobili škodu téměř 1,7 miliardy korun,“ doplnil k tomu včera Šereda. Podle Markusové rozhodlo NSZ o zamítnutí stížností všech obviněných 3. dubna.

„Státní zástupce dospěl k závěru, že usnesení o zahájení trestního stíhání bylo policejním orgánem učiněno v souladu se zákonem a že je odůvodněno konkrétními skutečnostmi, které byly dosud v průběhu rozsáhlého prověřování a vyšetřování zjištěny, a to jak v rámci řízení vedeného v ČR, tak ve spolupráci se zahraničními justičními orgány,“ nastínila Markusová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám