Hlavní obsah

Poslanci tápou, zda nechat opravy přípojek zaplatit lidi, nebo vodárny

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovní zemědělský výbor v úterý podle očekávání přerušil projednávání novely zákona o vodovodech, která obsahuje kontroverzní ustanovení, aby nově majitelé domů hradili obnovu vodovodních a kanalizačních přípojek i pod veřejným prostranstvím. Tuto možnost tak ponechali ve hře.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci ve Sněmovně

Článek

Poté, co se minulý týden objevila informace o kontroverzním ustanovení obsaženém v novele zákona o vodovodech, strhla se na překládající ministerstvo zemědělství kritika ze všech stran a politici dávali od návrhu ruce pryč.

Jak ale vyplynulo z úterního jednání zemědělského výboru Sněmovny, tak jednoznačné to nebude. Jeho členové přerušili projednávání novely, takže se o ustanovení, které nově převádí povinnost hradit výdaje za obnovu přípojek pod veřejným prostranstvím na majitele domů, bude nadále jednat a poslanci mohou až do 9. května předkládat pozměňovací návrhy.

Uspořádají seminář

Poslanci se už v úterý například dohodli na uspořádání semináře, kam chtějí pozvat ty, jichž se novela dotýká. Podle místopředsedy výboru Ladislava Skopala (ČSSD) na něj budou přizváni zástupci měst a obcí, majitelů nemovitostí nebo vodohospodářských společností. „Souhlasím s tím, že je potřeba si na to pořádně sednout, popovídat,“ řekl pak místopředseda výboru Pavel Kováčik (KSČM). Pro uspořádání semináře se vyslovil i občanský demokrat Miroslav Jeník.

Na úterním jednání výboru zazněla kritika na adresu ustanovení o přípojkách. Podle Kováčika jsou už nyní lidé výrazně finančně zatíženi. „Spotřebitel platí dost vysoké vodné a stočné na to, aby byl ještě zatěžován dál,“ řekl. „Určitě je snaha nezhoršovat postavení nájemců a podnikatelů,“ poznamenal Skopal.

Zákonodárci ale nezatratili úpravu jako celek. Předseda výboru Pavol Lukša (TOP 09) na jednání vyslovil přesvědčení, že dojde ke konsenzu. Podle Kováčika je novela zapotřebí, za klíčovou označil její kvalitu. Ke kontroverzní pasáži se vyjádřil náměstek ministra zemědělství Aleš Kendík. Podle něj ustanovení v původním resortním návrhu nebylo, do novely se dostalo až v připomínkovém řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám