Hlavní obsah

Miroslav Jeník

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky
Článek

Miroslav Jeník v roce 2008 nahradil ve Sněmovně poslance Jana Moravu a dva roky nato byl do dolní komory zvolen ve volbách. Poslancem byl do roku 2013. Zastával také post místostarosty Nymburka.

Jeník se narodil 7. března 1960 v Nymburce a po studiu na tamním gymnáziu absolvoval Vysokou školu ekonomickou v Praze.

Po jejím dokončení nastoupil jako systémový inženýr na Generálním ředitelství železničního průmyslového opravárenství. Následovala pozice vedoucího finančního a účetního odboru v ZOM Nymburk, a.s.

V letech 1994 až 1996 studoval v Glasgow a po návratu nastoupil do kolínské společnosti Alco Controls, spol. s r.o., která se zabývá výrobou elektrických strojů a prvků chladírenské a klimatizační techniky. Ve firmě setrval až do roku 2009, nejprve jako manažer financí a lidských zdrojů a později jako prokurista.

V roce 1996 vstoupil do ODS. Deset let nato se stal náměstkem ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase a zároveň byl zvolen zastupitelem, radním a místostarostou města Nymburk, kterým byl do roku 2010. Krom toho rozvíjel soukromou podnikatelskou činnost.

V roce 2008 se dostal do Sněmovny, a to když nahradil poslance Jana Moravu. Poslanecký mandát obhájil v následujících volbách v roce 2010 z pátého místa středočeské kandidátky. Ve volbách do Sněmovny v roce 2013 již nekandidoval za ODS, ale za politickou stranu Hlavu vzhůru, kde byl lídrem v Královéhradeckém kraji. Ve volbách neuspěl.

Miroslav Jeník je ženatý a má dva syny.

Články k tématu