Hlavní obsah

Lidé poškození amnestií nebudou muset platit soudní poplatky

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poškození, kteří vymáhají náhradu škody způsobenou amnestovaným trestným činem, nebudou muset hradit soudní poplatky. Vyplývá to z novely zákona o soudních poplatcích, kterou ve středu schválila vláda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jeden z trestanců opouští po amnestii pankráckou věznici.

Článek

O rozhodnutí vlády informovala vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). „Prezidentská amnestie kromě jiného způsobila nespravedlnost vůči všem, kteří se v rámci trestního řízení s pachatelem domáhali náhrady škody. Ukončením trestního řízení před vynesením rozsudku by takový poškozený musel žalovat v občanskoprávním řízení a platit nemalé poplatky,“ uvedla.

Prezident Václav Klaus vyhlásil amnestii 1. ledna v rámci novoročního projevu. Mimo jiné nařídil zastavení trestních stíhání, pokud od jejich zahájení uplynulo více než osm let a hrozil v nich trest do 10 let. K 15. únoru 2013 se zastavilo 327 trestních stíhání.

Kvůli amnestii se na Klause snesla silná kritika. Skupina senátorů na něj dokonce podala žalobu pro velezradu. Tu ale Ústavní soud minulý týden smetl, neboť prezidentský mandát Václava Klause do té doby vypršel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám