Hlavní obsah

Pro uprchlé amnestie neplatí, potvrdil pražský vrchní soud

Praha

Vrchní soud v Praze potvrdil rozhodnutí Krajského soudu v Plzni, který odmítl v rámci amnestie osvobodit Jaroslava Šrubaře, který byl v roce 2006 odsouzen jako uprchlý k devítiletému vězení za stomilionové daňové úniky, únos a vydírání. Plzeňský soudce Přemysl Špicar odůvodnil své rozhodnutí tím, že to byl sám Šrubař, kdo svůj případ protáhl útěkem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Alegorie spravedlnosti

Článek

O rozsudku informují Hospodářské noviny.

Šrubař se předloni objevil u plzeňského krajského soudu a požádal o nový proces, takže když Václav Klaus vyhlásil novoroční amnestii, byl Šrubařův případ oficiálně v kategorii neuzavřených. A protože policisté začali Šrubaře stíhat už v roce 2002, kauza trvala déle než osm let. Tudíž se na ni měla vztahovat amnestie.

Sporný amnestijní aboliční článek o ukončení kauz delších než osm let si přitom soudci až doteď vykládali opačně, tedy že se vztahuje i na lidi, kteří před justicí schválně utekli.

ÚS se minulý týden usnesl, že při zastavování dlouhotrvajících trestních stíhání v důsledku amnestie mohou soudy vzít v úvahu, zda se na délce stíhání nepodepsalo právě jednání obviněného, jako je útěk či obstrukce. ÚS usnesením odmítl projednat senátorský návrh na zrušení aboličního článku amnestie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám