Hlavní obsah

Kvůli Opencard chce policie stíhat 15 lidí, třem ještě obvinění nepředala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) chce kvůli projektu Opencard stíhat celkem 15 lidí. Třem z nich se ale dosud nepodařilo obvinění předat. V úterý přinesla policie obvinění na pražský magistrát deseti radním hlavního města včetně primátora Bohuslava Svobody (TOP 09).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Karta Opencard

Článek

"Do současné doby bylo usnesení o zahájení trestního stíhání doručeno 12 osobám. Zbylým osobám bude usnesení doručeno v následujícím období," sdělil mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Podle něho jsou mezi obviněnými jak pražští politici a magistrátní zaměstnanci, tak i externí spolupracovníci. "ÚOOZ odmítá trestní řízení 'v přímém přenosu', a proto nebude nadále poskytovat k případu žádné další informace ani komentáře," dodal.

Obviněné radní podezírá policie z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Za to jim hrozí až osm let vězení. Obvinění se týká zakázky, kterou loni získala firma Haguess. Vybrána byla v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil jen tohoto dodavatele. Policie nyní obvinila i ředitele magistrátního odboru informatiky a asi čtyři členy výběrové komise.

Radní loni v dubnu souhlasili s tím, že město s hlavním dodavatelem opencard, firmou Haguess, uzavře dvě nové smlouvy na podporu systému celkem za zhruba 74 miliónů korun.

Všichni radní podají kvůli obvinění stížnost. Podle nich byly smluvní vztahy špatně nastaveny už v roce 2006. Tehdy kontrakt s firmou Haguess také schválili radní, obviněni ale byli jen úředníci z výběrové komise, tvrdí radní Eva Vorlíčková (TOP 09), která má projekt na starosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám