Hlavní obsah

Změnit volební systém nestihneme, vzkazují politici Zemanovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrhy prezidenta Miloše Zemana, který ve čtvrtek v Senátu zopakoval svůj pohled na možnou změnu volebního systému, přijali politici rezervovaně. Shodli se na tom, že není reálné, aby se systém změnil ještě v tomto volebním období a upozornili i na další problematické body Zemanova návrhu. Prezident mj. navrhuje zvýšit počet volebních obvodů a zavedení tzv. panašování, tedy vybírání kandidátů napříč stranami.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéfové poslaneckých klubů: vlevo Petr Gazdík (TOP 09/STAN) a Jeroným Tejc (ČSSD)

Článek

"Není to úplně domyšlený a rozmyšlený systém," uvedl v reakci na Zemanovo doporučení předseda poslanců ODS Marek Benda. Některé prezidentovy návrhy prý jdou proti sobě. Benda zmínil panašování a preferenční hlasy, přičemž se navíc Zemanův návrh tváří jako směřování k většinovému volebnímu systému.

Šéf poslanců ODS by byl pro to, aby se k většinovému volebnímu systému zvýšením počtu volebních obvodů ze současných 14 kopírujících kraje směřovalo. Možností by byl vznik 40 obvodů, v nichž by lidé vybírali po pěti poslancích.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc si dovede představit snížení hranice pro preferenční hlasy, ne ale její úplné zrušení. Mohl by se podle něho zvýšit i počet volebních obvodů, aby byly souměřitelné co do počtu voličů. Například ve velkých krajích by mohly být dva obvody, řekl Tejc. Současný stav, kdy jsou mezi kraji jako volebními obvody velké rozdíly v počtu voličů, se nepřímo odráží v propočtu mandátů, dodal.

Panašování je zbytné, míní Němcová

Šéf poslanců TOP 09/STAN Petr Gazdík řekl, že vytrhávat jednotlivé změny z celkového kontextu nepovažuje za úplně vhodné, ale že se změně volebního systému nebrání. Podle něj je zapotřebí, aby zasedli ústavní právníci a odborníci a navrhli řešení. "I politologové takovéto jednotlivé změny ve volebním systému, které jsou vytržené z celkového kontextu Ústavy, nepovažují za vhodné," uvedl Gazdík.

Šéfové poslanců nejsilnějších stran ČSSD a ODS se shodují v tom, že do příštích voleb není možné změny volebního systému dosáhnout, což potvrdila i předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS). "Nemyslím si, že do konce tohoto mandátu Poslanecké sněmovny může být prosazena změna volebního systému," řekla.

Také Němcová je proti panašování, postačí prý preferenční hlasy. "Která strana sestaví špatně kandidátky, doplatí na to, voliči si to pohlídají," dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám