Hlavní obsah

Progresivní daň a minimální mzda 12 tisíc, láká ČSSD

Právo, jov

Sociální demokraté si na svém ostravském sjezdu proberou také své programové priority, které chtějí realizovat, pokud se ujmou vlády v zemi. V dokumentu nazvaném „2014: Nový začátek pro naši zemi“ slibuje ČSSD zavedení progresivního zdanění nebo postupné zvýšení minimální mzdy na 12 tisíc korun do roku 2018.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zprava Jeroným Tejc, Marie Benešová, Zdeněk Škromach a Michal Hašek na sjezdu ČSSD

Článek

„V neposlední řadě nám jde o sociální soudržnost české společnosti a o solidaritu silných se slabými, solidaritu úspěšných s méně úspěšnými. Tato solidarita se bude demonstrovat nejen zavedením progresivního zdanění, ale také postupným zvýšením minimální mzdy, která stagnuje od roku 2007, na 12 000 Kč do roku 2018,“ uvádí se v materiálu předloženém místopředsedou ČSSD Lubomírem Zaorálkem.

Sociální demokraté také slibují, že zruší důchodovou reformu, která už vstoupila v platnost. „ČSSD se zavazuje v případě, kdy ponese vládní odpovědnost, dobrovolné důchodové spoření v tzv. II. pilíři zavedené od 1. 1. 2013 zrušit s tím, že umožní účastníkům návrat do průběžného systému nebo převedení úspor jeho účastníků do doplňkového penzijního spoření,“ píše se v programovém dokumentu.

Pokud vláda Petra Nečase (ODS) zavede školné nebo zápisné na veřejných vysokých školách, sociální demokraté hodlají tato opatření zrušit. ČSSD slibuje i zrušení poplatků ve zdravotnictví s výjimkou příspěvku na stravu v nemocnici, který chce ponechat ve výši 60 korun s omezením platby na nejdéle 30 dnů v roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám