Hlavní obsah

Pohnat Klause k soudu chtějí i Okamura, Škromach či Wagnerová

Senát ve čtvrtek zveřejnil text návrhu žaloby na prezidenta Václava Klause pro velezradu, o jejímž podání Ústavnímu soudu bude komora hlasovat příští týden v pondělí. Na seznamu 28 senátorů, kteří návrh podepsali, figurují například nezávislý senátor Tomio Okamura, který se sám chtěl o post hlavy státu ucházet, místopředsedové ČSSD Jiří Dienstbier a Zdeněk Škromach či bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Senátoři Klausovi vedle amnestie vytýkají i to, že za poslední rok nejmenoval jediného ústavního soudce, odmítl podepsat usnesení Evropské rady, třebaže tak učinily obě komory parlamentu, nejmenoval soudcem čekatele Petra Langera a několik let otálel s podpisem ratifikace Dodatkového protokolu k Evropské sociální chartě.

"Senát proto navrhuje, aby Ústavní soud rozhodl nálezem, že se prezident republiky prof. Ing. Václav Klaus, CSc. jednáním vymezeným pod shora uvedenými body A. až E. dopustil velezrady a ztrácí prezidentský úřad a způsobilost jej znovu nabýt, jakož i nárok na prezidentský plat a další požitky po skončení výkonu funkce podle zvláštního předpisu," žádají senátoři ve svém návrhu.

Veřejnost se nedozví, jak kdo hlasoval

Jednání Senátu o žalobě bude podle jednacího řádu horní komory neveřejné. O samotném hlasování sice řád uvádí, že "se hlasuje veřejně podle jmen", ale i tato část zasedání bude podle informací z horní komory vedena v neveřejném režimu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hlasování o přímé volbě prezidenta v Senátu

Kdo jak hlasoval, tedy budou vědět prakticky jen přítomní členové horní komory a úředníci, kteří budou moci být v jednacím sále. Bude jich prý pouze nezbytně nutný počet.

ODS proti, ostatní kluby rozděleny

Jednoznačně proti žalobě je celý klub ODS. Podle jeho předsedy Jaroslava Kubery podpora "vůbec nepřichází v úvahu". Kubera navíc poukázal na středeční kritická vyjádření předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) a budoucího prezidenta Miloše Zemana ohledně žaloby. "Dokonce budou možná váhat i někteří z těch, kteří ji podepsali," řekl ve čtvrtek Kubera. Soudí, že "by mohlo vyjít to, že to nevyjde", tedy že plénum návrh nepodpoří.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Senátor Jaroslav Kubera.

V dalších klubech, tedy ČSSD, KDU-ČSL a nezávislých, Starostů a Ostravaka a také SPOZ, KSČM a Severočecha, je situace taková, že část členů žalobu podepsala a část nikoli. "Protože všechny kluby až na ODS jsou rozpolcené, není vyloučeno, že to Senát neprohlasuje," řekl místopředseda klubu Starostů a Ostravaka Jaromír Štětina. Osobně pro žalobu hlasovat nebude, pokládá ji za "populistický a poměrně nemravný krok".

Některým senátorům vadí termín velezrada

Naopak předseda tohoto klubu Jan Horník podpis připojil a pro bude. Soudí, že verdikt ovlivní to, kolik senátorů z řad zastánců žaloby a z řad odpůrců na jednání přijde. Obává se prý ale toho, že plénum nakonec návrh nepodpoří. "Mnohým kolegům vadí slovo velezrada," řekl Horník.

Další zastánce podání, předseda klubu KDU-ČSL a nezávislých Petr Šilar, pokládá za úspěch už to, že se žaloba bude projednávat a že se o ní mluví. Chápe ji prý jako sdělení, že prezident si nemůže dovolit chovat se jako monarcha. "Pro mě osobně není důležité, jestli návrh projde, nebo neprojde," řekl Šilar. Výsledek si ale - podobně jako už ve středu Štěch - odhadnout netroufl. "Jednání asi bude poměrně živé, rušné, názory jsou protichůdné," řekl Štěch.

Navrhující senátoři:
František Bublan (ČSSD)
Miroslav Antl
Eliška Wagnerová
Jiří Dienstbier (ČSSD)
Miroslav Nenutil (ČSSD)
Miroslav Krejča
Miloš Janeček (ČSSD)
Marta Bayerová (KSČM)
Tomio Okamura
Libor Michálek
Radek Sušil (ČSSD)
Jan Žaloudík
Eva Syková
Petr Šilar (KDU-ČSL)
Alena Dernerová
Jan Horník
Vladimír Plaček (ČSSD)
Alena Gajdůšková (ČSSD)
Ivo Bárek (ČSSD)
Jiří Šesták (HOPB)
Pavel Lebeda
Božena Sekaninová (ČSSD)
Eva Richtrová (ČSSD)
Hassan Mezian (ČSSD)
Miloš Malý (ČSSD)
Jan Veleba
Pavel Trpák (ČSSD)
Zdeněk Škromach (ČSSD)
zdroj: ČTK

Anketa

Souhlasíte s tím, aby byl Václav Klaus souzen za velezradu?
ano
77,8 %
ne
22,2 %
Celkem hlasovalo 29440 čtenářů.

Reklama

Související články

Štěch převzal návrh žaloby na Klause

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) ve středu převzal návrh žaloby na prezidenta Václava Klause. Podle České televize ji podepsalo 28 senátorů. Komora bude...

Výběr článků

Načítám