Hlavní obsah

Schwarzenberg chce znovu gripeny, Nečas novou soutěž

Právo, Oldřich Danda
Aktualizováno

Kabinet Petra Nečase (ODS) měl ve středu jednat o budoucí podobě armádního nadzvukového letectva. Důvodem byl utajovaný bod, jak postupovat při vyjednávání se Švédskem o dalším pronájmu stíhaček Jas-39 Gripen. Kabinet jednání přerušil a k materiálu by se měl vrátit kolem 20. března.

Foto: Reuters

Stíhačky Gripen z výzbroje české armády

Článek

Podle informací Práva je vláda rozdělená na dva tábory. Na jedné straně stojí premiér, který dočasně šéfuje i obraně a chce pronájem prodloužit na co nejkratší dobu, tedy na tři roky. Poté chce vypsat výběrové řízení na nákup nových letounů.

V druhém táboře je ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který je pro pronájem letounů na dalších deset let.

„Gripeny se osvědčily. Mělo by jich být ovšem alespoň 18 a též by potřebovaly dozbrojit, aby byly použitelné při možných a pravděpodobných konfliktech,“ sdělil v úterý Právu Schwarzenberg. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nechtěl říci, jakou variantu bude prosazovat.

„Můj názor je konzistentní, Česká republika by se obešla bez nadzvukového letectva, ale jelikož jsme v tomto názoru v menšině, tak v alternativních návrzích budu hledat tu nejekonomičtější variantu,“ řekl Právu.

Vláda bude mít na výběr ze tří možností. První je tříletá varianta za pět miliard korun, druhá je na pět let za sedm miliard a nejdelší na deset let za 13 miliard.

Pokud vláda zvolí tříletou možnost, vytvoří si čas na vypsání výběrového řízení, které při nákupu tak složitého systému může trvat tři až čtyři roky.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Gripen

Vojáci se netají tím, že by byli nejradši, kdyby vláda pronájem gripenů prodloužila na dalších deset let, protože jsou s provozem švédsko-britských stíhaček spokojeni. Nečas se ale stanoviskem armády řídit nebude. Již minulý týden uvedl, že je pro nejkratší variantu.

„Je tady naprosto legitimní politickoekonomicko-rozpočtová rozvaha, zda máme zavázat ČR na nějaký dlouhodobý projekt typu deset let a více právě za situace recese a destabilizace veřejných rozpočtů,“ uvedl v ČT.

Dohoda s opozicí

Podle něj je dnes dodavatel gripenů ve výhodě, protože s jeho stroji jsou čeští vojáci spokojeni a prošli výcvikem, ale výběrové řízení by pomohlo stlačit cenu za pronájem. „Je chyba dávat bianko šek,“ dodal Nečas.

Stínový ministr obrany ČSSD Jan Hamáček předpokládá, že vláda ve středu věc přeruší, protože Nečas slíbil, že ji bude konzultovat se soc. dem. „Jakmile ČSSD poté dospěje k nějakému názoru, tak jej nejdříve sdělí předsedovi vlády,“ řekl Právu.

Desetiletý pronájem 14 letounů za 19,6 miliardy korun by měl skončit na konci roku 2014. Vláda se před rokem rozhodla nejdříve vyjednávat se Švédskem.

První nabídka padla v létě, s tou ale nebyla vláda spokojena. Podle tehdejší nabídky by Česko za tři roky pronájmu zaplatilo 5,76 miliardy, za pět let 7,86 miliardy a za deset let 14,51 miliardy.

Ministerstvo pod vedením tehdejšího ministra Alexandra Vondry (ODS) v novém kole vyjednalo další desetiprocentní slevu.

Součástí nabídky byl i odprodej stíhaček po dalším desetiletém pronájmu. Jeden stroj Švédsko nabízelo za 270 miliónů korun s tím, že roční logistická podpora by vyšla na zhruba 680 miliónů za všechny stroje.

Reklama

Výběr článků

Načítám