Hlavní obsah

Ústavní žalobu proti Klausovi podepsalo již 18 senátorů

– Praha

Ústavní žalobu na prezidenta Václava Klause kvůli jeho letošní novoroční amnestii podepsalo již 18 senátorů. K tomu, aby mohla být horní komorou projednána, schází ještě devět podpisů. Ve čtvrtek to uvedli předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl (za ČSSD) a šéfka senátní ústavní komise Eliška Wagnerová (za SZ), kteří uspořádali veřejné slyšení k důsledkům prezidentské amnestie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Eliška Wagnerová.

Článek

Slyšení za účasti expertů na ústavní a trestní právo by podle Antla mělo "nabídnout konkrétní řešení, aby se takováto ostudná amnestie nikdy neopakovala". Mělo by vyjasnit, zda je lepší v ústavě omezit právo hlavy státu zastavovat trestní stíhání, nebo předkládat žaloby k Ústavnímu soudu.

Pokud by se našlo 27 senátorů, kteří by ústavní žalobu na prezidenta podepsali, mohlo by o ní být hlasováno v rámci celé komory. Kdyby ji pak podpořila polovina přítomných, putovala by k Ústavnímu soudu.

Podle Klause je debata směšná

Část senátorů se už obrátila na Ústavní soud s žádostí, aby byla nejspornější část amnestie zrušena. "Myslíme to vážně," reagoval Antl na středeční Klausovo prohlášení, v němž amnestii obhajoval a dnešní debatu v Senátu označil za směšnou. [celá zpráva]

Na rozdíl od ostatních pozvaných účastníků z prezidentské kanceláře nikdo podle Antla svou přítomnost na slyšení nepotvrdil.

Na slyšení vystoupí ministr spravedlnosti Pavel Blažek nebo nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který má sdělit konkrétní údaje k případům zastavení dlouhotrvajících trestních stíhání. Kromě ústavních expertů promluví také advokátka Hana Marvanová, která připravovala návrh na zrušení části Klausovy amnestie.

Reklama

Související články

Amnestie zatím platí, rozhodl Ústavní soud

Ústavní soud v úterý odmítl návrh trestního senátu Městského soudu v Praze na zrušení celé amnestie, nebo alespoň jejího článku II, podle něhož se zastavují...

Výběr článků

Načítám