Hlavní obsah

Chartistku Němcovou a písničkáře Hutku ocenil Nečas za třetí odboj

Praha

Premiér Petr Nečas coby zastupující ministr obrany předal v pondělí 18 lidem osvědčení o účasti ve třetím - protikomunistickém - odboji. Mezi nimi jsou například signatářka Charty 77 a lidskoprávní aktivistka Dana Němcová či písničkář Jaroslav Hutka, za kterého převzal ocenění jeho syn.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Dana Němcová byla mezi těmi, kdo v Praze z rukou premiéra a pověřeného ministra obrany Petra Nečase převzali osvědčení účastníkům odboje a odporu proti komunismu.

Článek

"Památka na jejich neokázalé hrdinství je trvale důležitá pro celou naši společnost, jakožto očkování proti falešné nostalgii po 'starých dobrých časech', po rovnostářství a zglajchšaltování," poznamenal Nečas v krátkém projevu. "Splácíme dnes společenský dluh, který je dávno po lhůtě splatnosti. Odpusťte, že to trvalo tak dlouho," dodal.

Foto: Právo

Jaroslav Hutka

Uznaní účastníci protikomunistického odboje mají nárok na peněžité ocenění ve výši 100 tisíc korun, pozůstalí manželé po nich pak obdrží poloviční částku. Někteří z uznaných mají nárok na postavení válečných veteránů s výhodami, které z toho vyplývají.

Ministerstvo obrany eviduje k pondělku 3807 žádostí podle zákona o třetím odboji. Celkem již bylo vydáno 275 osvědčení, k nimž se v pondělí připojilo dalších 18. Zamítnuto bylo 490 žádostí, pozastaveno 146. Celkem tedy bylo dosud rozhodnuto přibližně o 23 procentech žádostí o uznání za příslušníka třetího odboje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám