Hlavní obsah

Moderátor napomenul Bártu zaštiťujícího se manželkou: "Mluvte za sebe"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový předseda Věcí veřejných Vít Bárta v nedělním diskusním pořadu Partie na Primě zdůrazňoval význam své strany. Neustále také uváděl, co dělá v politice se svou ženou Kateřinou Klasnovou, až ho musel moderátor Jan Punčochář napomenout: „Mluvte za sebe“.

Vít Bárta v Partii mluvil velmi často o své ženě Kateřině KlasnovéVideo: Prima FTV

 
Článek

Vít Bárta nejprve zdůrazňoval význam Věcí veřejných, do jejichž čela byl v sobotu zvolen. „Věci veřejné mají v Poslanecké sněmovně mnoho mandátů, jsme velmi silným a významným poslaneckým klubem. Díky mé ženě a Věcem veřejným se zrušila imunita poslanců, pomohli jsme prosadit přímou volbu prezidenta.“

Moderátor ho však upozornil, že u toho byl potřebný také souhlas Senátu. Na to Vít Bárta řekl: „Nebýt toho, že moje žena přijala stotisícovou petici za přímou volbu od Zemana, tak by se nepřijala nová volba prezidenta." Zdůrazňoval i význam toho, že jeho žena otázku medializovala.

Vít Bárta také uvedl, že návrh na omezení imunity předkládala jeho žena Kateřina Klasnová. Když mu moderátor řekl, že to byla skupina poslanců, Bárta namítl. „Moje žena byla iniciátorkou návrhů, které se překládaly. Moje žena je také autorkou několika dalších návrhů.“

Moderátor ho už předtím, když uváděl, co všechno dělá jeho žena, upozornil: "Mluvte za sebe."

Vysvětlil také, proč s novým prezidentem mluvila právě Kateřina Klasnová a ne on. Důvodem podle něj byl fakt, že bylo jasné, že Radek John odchází a nový předseda ještě nebyl zvolen. I další jednání povede ona. „Vzhledem k tomu, že předsedkyně poslaneckého klubu ve všech politických stranách je jeden z nejvýznamnějších postů, dále to povede moje žena.“ Podle něj není potřeba, aby otevíral a vcházel do dveří, které už jsou otevřené. [celá zpráva]

Nové téma VV - levné potraviny

Bárta většinu času věnoval svému boji za snížení cen potravin. Už se pustil do boje proti zákonu o významné tržní síle, který podle něj vede k tomu, že u nás jsou potraviny o dvacet procent dražší. Zmiňoval to, že trh je tady velmi koncentrovaný a silné skupiny ovládají značnou část trhu, Plzeňský prazdroj 43 procent a se Staropramenem 60 procent.

Hlavně ale kritizoval podnikatele Babiše. „Chceme, aby se zrušily zákony chránící zloděje Babiše, který drží ceny nahoře.“

Když jeho snahu bojovat za levnější potraviny označil prezident Václav Klaus za „husákovské snažení“, Bárta řekl, že určitě Klaus neporozuměl jeho snaze: „ Nevěřím tomu, že by Václav Klaus podporoval „zákon o významné tržní síle, který křiví trh“. Zrušení regulace jako liberál bude podle něj jistě vítat „Prospívá velkovýrobcům jako je pan Babiš a umožňuje jim zvyšovat ceny potravin,“ dodal Bárta a zmínil i další výrobce, jako je Mattoni nebo Nestlé.

Přiznal ale, že mu jde o to, aby se umožnilo obchodním řetězcům více tlačit na výrobce, aby ceny potravin nebyly tak vysoké. Podle něj by se měli chránit jen menší a střední výrobci.

Úspěch ve volbách není prioritou

Bárta také uvedl, že pro něj není prioritou se v příštích volbách dostat do Sněmovny, kam se také podle průzkumů Věci veřejné velkou šanci dostat nemají. Za důležité považuje, aby strana přežila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám