Hlavní obsah

Klasnová přinesla Zemanovi hruškovici, ten kvitoval stížnost na církevní restituce

Novinky, Jiří Ovčáček
Aktualizováno

Budoucí prezident Miloš Zeman podpořil ústavní stížnost na církevní restituce, kterou podaly VV a skupina 18 senátorů. Po jednání se Zemanem to ve čtvrtek uvedla šéfka poslanců VV Kateřina Klasnová. Novému prezidentovi věnovala hruškovici a placku s nápisem „Nechci Kalouska na Hradě!“

Příchod Kateřiny Klasnové na schůzku s Milošem ZemanemVideo: Novinky

 
Článek

„Kvitoval s potěšením, že se ústavní stížnost podala, protože také zrovna církevní restituce, jak byly předloženy, nevnímá jako dobře udělané ani po legislativní stránce,“ prozradila Klasnová novinářům po jednání se Zemanem.

Nová hlava státu se také podle Klasnové vyslovila pro rozšíření kontrolních pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Senát ovládaný ČSSD ale tento návrh odmítl. „Nastávající pan prezident má stejný názor jako VV, to znamená, že by se měly rozšířit kontrolní pravomoci,“ řekla Klasnová, podle které Zeman podporuje, aby bylo nakonec rozšíření pravomocí schváleno. „Vyslovil naději, že se podaří prosadit ústavní změnu i prováděcí zákon,“ sdělila.

Klasnová vítá zájem Zemana o dění ve vládě i parlamentu

Zeman se podle šéfky poslanců VV bude i na vládě zajímat o stabilizaci státního podniku Lesy ČR. Řeč přišla i na volbu nového vedení Véček, ke které dojde za týden. „Byl to spíše zájem pana prezidenta, jak dopadnou volby předsedů a místopředsedů,“ sdělila Klasnová, podle které se Zeman zajímal o její další politický osud. „Vyslovil určité politování, že se neucházím o místo v předsednictvu VV,“ poznamenala.

Se Zemanem se Klasnová bavila i o budoucnosti vlády Petra Nečase (ODS), ta ale podle ní záleží na vývoji rozložení sil ve Sněmovně. Předsedkyně poslanců VV ocenila, že se nový prezident chystá více navštěvovat vládu a Sněmovnu než jeho předchůdci.

Ve tři hodiny odpoledne se Zeman sejde s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem, v pátek večer pak se svým rivalem z prezidentské volby, šéfem TOP 09 a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám