Hlavní obsah

O bankovní radě neuvažuji, svých plánů mám dost, odmítl Švejnar Zemana

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ekonom Jan Švejnar, který patřil svého času mezi favority přímé volby, byť nikdy oficiálně neoznámil kandidaturu, odmítl nepřímou nabídku Miloše Zemana stát se členem bankovní rady České národní banky. Podle svých slov má nyní řadu jiných plánů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Švejnar

Článek

„Mám spoustu aktivit jak v České republice, tak jinde po světě,“ řekl Švejnar v České televizi na dotaz, zda by uvažoval o angažmá v bankovní radě. Miloš Zeman totiž ještě před volbami mluvil o Švejnarovi jako o muži, kterého by do této instituce navrhl.

Zároveň Švejnar odmítl, že by podceňoval význam bankovní rady, zvlášť v obtížné ekonomické době je podle něj její funkce velice důležitá.

Proti Zemanovi by prý měl šanci

Švejnar, který byl dlouhou dobu považován za jednoho z favoritů volby, ale nakonec účast loni v září odřekl, uvedl, že by v případě finálového souboje se zvoleným Milošem Zemanem měl proti expremiérovi za ČSSD šanci uspět. „Měl bych velkou šanci, velkou pravděpodobnost,“ řekl Švejnar. Má podle svých slov stejné rétorické schopnosti jako zvolený prezident.

Uvedl, že oproti Karlu Schwarzenbergovi by jej netížilo napojení na vládu.

Švejnar nevyloučil, že se za pět let pokusí přece jen Zemana na Hradě vystřídat. „Nikdy neříkám o ničem ne, ale na druhé straně toto je něco, co je momentálně za horizontem uvažování,“ odmítl spekulace.

Zopakoval, že kandidaturu nakonec odmítl proto, že nebylo možné sehnat dostatek „transparentních peněz“ na chod půlroční kampaně. S odstupem ale vidí své tehdejší rozhodnutím jako správné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám