Hlavní obsah

Peake: Politici se bojí přijmout zákon o úřednících

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce se sešla předsedkyně strany LIDEM Karolina Peake s předsedou KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem a analytikem organizace Transparency International Stanislavem Beránkem. Hlavním tématem byla korupce. Ačkoli se všichni zúčastnění shodli, že je situace neuspokojivá, metody na její vymýcení bude velmi složité aplikovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Karolína Peake v Otázkách Václava Moravce

Článek

"Všichni politici se naučili tzv. protikorupční mantru, ale obávám se, že ze slibů nebylo nic realizováno. Zákon o úřednících je z hlediska fungování státní správy klíčový. Musí se přijmout systémová opatření. Oddělení politických a úřednických míst je nezbytné. Současné fungování politických stran je alarmující, staly se z nich podnikatelské subjekty," konstatoval Beránek.

"Lidé, kteří udělují normy a zákony či rozdělují evropské peníze, mají být chráněni před pravidelnou výměnou politiků. Pravdou je, že politici se bojí zákon o úřednících přijmout. Ale přijmout opatření, která zmínil Stanislav Beránek, je jistě správné," uvedla Peake a potvrdila tak, že profesionalizace státní správy by mohla být jedním z řešení stávající neuspokojivé situace.

Vše postupně

"Nedělejme si naděje, že se nám podaří najednou vyřešit problémy financování politických stran, vše musí jít postupně," dodala Peake, která nakonec podpořila dílčí protikorupční opatření namísto samotného nového protikorupčního zákona. Přijaté opatření označil Beránek jako bezzubé, protože postrádá jasné sankce a tresty.

"Ať chcete nebo ne, stát nevykonává dobře dozor ve státních a polostátních podnicích, které posléze fungují jako jistá sféra vlivu. Slouží pak mimo jiné jako útočiště a zisk příjmu pro vysloužilé politiky," řekl Bělobrádek a popsal, jak se snaží zástupci určitých firem a společností nepřímo uplácet politické strany výměnou za budoucí vliv na potřebných místech.

V prosinci 2010 si ještě 74 procent lidí myslelo, že se vládě Petra Nečase (ODS) podaří výrazně změnit míru korupce. O dva roky později v to věřilo ale už jen 16 procent. Vyplývá to z výzkumu agentury STEM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám