Hlavní obsah

Co si o novém prezidentovi myslí Gott, Grygar nebo Jančura

Česká republika bude mít od 8. března prezidenta Miloše Zemana. Osobnosti veřejného života odpovídaly na otázku, jak jsou spokojeni s výsledkem historicky první přímé volby hlavy státu a co očekávají od vítěze, kterému voliči dali přednost před Karlem Schwarzenbergem.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Karel Gott

Článek

Karel Gott, zpěvák

"Všechno je v ekonomice. Podle mě, jak znám ty vazby, tak myslím, že tento výsledek nás směřuje na východní trhy. Přímá volba je zajímavá hra, při které jsme ty pány poznali. Jako voliče mě více než řešení minulosti u kandidátů zajímalo, jaký mají program."

Stanislav Bernard, spolumajitel pivovaru

"Hodnotím to jako vítězství určitého populismu, vítězství i určitých podpásovek v té kampani. Na druhé straně je pravda, že svou roli sehrála i vada řeči u pana Schwarzenberga. Pro mě osobně - já jsem měl určitou naději na změnu, na takovou, řekněme, změnu k větší slušnosti, lidskosti, empatii, většímu porozumění. Tímto to skončilo."

Jan Železný, světový rekordman v hodu oštěpem

"Já se k tomu nechci moc vyjadřovat, protože jsem už na začátku nesouhlasil s tím, že by měla být v této zemi přímá volba prezidenta. Samozřejmě jsem volil, ale nebudu k tomu nic víc říkat."

Martin Kubát, ředitel firmy Crystalex

"Z mého pohledu bych raději na Hradě viděl ženu, jakoukoliv. Myslím, že by nás lépe reprezentovala. Ani o jednom z kandidátů si nemyslím, že by byl terno pro Českou republiku. Jinak nad takovým výsledkem krčím rameny, úplnou radost z něj nemám. Není to kandidát, kterého jsem volil. Nemyslím si, že by Schwarzenberg byl lepší, přišlo mi však, že byl v kampani slušnější."

Jiří Grygar, astronom

"Nejsa astrolog, mohu jenom extrapolovat, že právě zvolený prezident bude v mnoha směrech kráčet ve šlépějích svého předchůdce, protože má s ním společné výrazné osobnostní rysy. Ostatně si ho dosluhující prezident jako svého následníka explicitně přál. Možná, že se od něho bude lišit nižší mírou eurofobie a tím, že se bude snažit zalíbit svým voličům, kteří pocházejí z překvapivě širokého politického spektra od extrémní levice až k pravici."

Dominik Duka, kardinál a pražský arcibiskup

"Blahopřeji novému prezidentovi ke zvolení v historicky první přímé volbě. Průběh voleb ukázal, že naši spoluobčané přistoupili k těmto volbám s velkou vážností a že funkci prezidenta republiky považují za velmi významnou.

Přeji novému prezidentovi, aby byl úspěšný ve snaze posílit jednotu našeho národa. Očekávám, že jako státník si bude vědom své odpovědnosti za naši zemi, dokáže ji důvěryhodně reprezentovat v zahraničí a bude se při svém působení opírat o morální zásady vlastní naší evropské tradici."

Radim Jančura, majitel Student Agency

"Když pan Zeman vyhrál, tak z toho vyplývá, že je lepší a je potřeba to respektovat. Vím, že z toho má spousta lidí obavy, ale já je nemám, protože ty negativní věci na Miloše Zemana všichni veřejně znají, a to více ho budeme sledovat."

Václav Cílek, geolog

"Po volbě prezidenta jsem pochopil, že je nutné dělat něco pozitivního. Tím, že jsme neustále mysleli na politiku, jsme málo mysleli na jiné věci, například na ptáky. V těchto zimách uhyne nejvíc ptáků, proto prosím lidi, ať je dokrmují."

David Ondráčka, ředitel české pobočky Transparency International

"Politika i život poběží po těchto volbách dál. Je nutno se nadechnout a dál řešit problémy této země. Pan Zeman by měl překročit svůj stín, rozpustit svůj fanklub - zemanovce - a netříštit levici. Svou funkci by měl vykonávat s nadhledem a užívat si luxus, že si to může dovolit."

Jan Graubner, olomoucký arcibiskup

"Voliči jasně rozhodli a doufám, že skončilo bojování a začne spolupráce. Přidávám se ke gratulantům. Miloši Zemanovi přeji, aby dokázal být prezidentem všech, aby měl šťastnou ruku při výběru spolupracovníků a poradců, aby přispěl k pozvednutí kultury života v naší zemi a otevřel nové obzory lidské naděje, která spočívá v kvalitní výchově dětí vyrůstajících ve stabilních rodinách s jedním otcem a matkou, jimž jako společnost dlužíme úctu a vděčnost."

Reklama

Související témata:

Související články

Koho volí za prezidenta Topolánek, Gott a Klus

Osobnosti veřejného života odpovídají v anketě Práva a Novinek na dotaz, koho upřednostňují v prezidentské volbě. V druhém díle ankety mimo jiné prozradili...

Výběr článků

Načítám