Hlavní obsah

Politologové: Zeman byl v debatě unavený, Schwarzenberg působil lidštěji

Právo, Jan Martinek
Aktualizováno

Miloš Zeman mluvil v debatě, kterou ve středu vysílala TV Nova, mnohem více než jeho protivník, který byl mnohem stručnější. Politologové si přesto všimli toho, že Zeman působil oproti předešlým debatám unaveně.

Prezidentští kandidáti o zahraničních faux pasVideo: TV NOVA

 
Článek

„Tohle byla první debata, kdy se Zeman dostal do defenzívy, bylo na něm vidět, že se necítí komfortně. TV Nova mu na rozdíl od debaty na druhé komerční televizi TV Prima trochu přitopila,“ myslí si například politolog Tomáš Lebeda.

S ním souhlasí i politoložka a předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková. „U Zemana jsem vnímala únavu, byl mnohem méně diplomatický. Měl tendenci moderátorku snižovat, mluvit s ní přezíravě. Trvale dával najevo, že je pod jeho úroveň mluvit s lidmi tohoto typu. To je jeho obvyklý rys, ale na začátku kampaně si to mnohem více hlídal,“ řekla Právu Dvořáková.

Schwarzenbergovou slabinou podle ní stále zůstává otázka Benešových dekretů. „Snaží se z toho vymluvit, ale tady jeho tým naprosto selhal. Mohl přece tušit, že se ho na to zeptá, mohl mít připravenou mnohem méně kontroverzní odpověď,“ míní Dvořáková, podle které může lídrovi TOP 09 uškodit i méně srozumitelný projev, i když v porovnání se Zemanem působí podle ní lidštěji.

Naopak politolog Jan Bureš ocenil, že si Schwarzenberg stojí v otázce Benešových dekretů za svým názorem. I podle něj se debata nesla v umírněném duchu.

Prezidenští kandidáti o zrušení amnestieVideo: TV NOVA

„Je to logické. V první části kampaně Zeman vyrukoval s hodně agresivní rétorikou, udělal z Karla Schwarzenberga zdegenerovaného polofašistického asociála. Na to dostal dost kritické ohlasy a uvědomil si, že přestřelil. Svou radikální rétorikou se mu jistě podařilo oslovit nějaké voliče a teď mu jde spíš o to, aby je neztratil,“ míní Bureš.

Reklama

Výběr článků

Načítám