Hlavní obsah

Tajné služby budou moci zkoumat daňová přiznání, rozhodla vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tajné služby by měly mít možnost nahlížet do daňových přiznání. Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) ve středu souhlasila s novelou zákona o zpravodajských službách, která to umožní. ČTK to uvedla s odkazem na zdroje obeznámené s jednáním kabinetu. Normu nyní posoudí parlament.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) a ministr vnitra Jan Kubice (vlevo)

Článek

Podle podkladů pro jednání kabinetu má novela pomoci minimalizovat ekonomická rizika pro ČR a předpokládá prolomení mlčenlivosti daňových správců z Generálního finančního ředitelství směrem ke zpravodajským službám.

Stát dosud nemá možnost ověřit původ finančních prostředků, které byly například potřeba ke koupi státního majetku či majetku, jehož ziskovost je závislá na rozhodování státních institucí. Obdobně zatím nebylo v silách tajných služeb ověřit, že jsou pravdivé informace, které o sobě poskytují soukromé společnosti se zájmem například o strategické státní zakázky.

Proti potřebě tajných služeb získávat informace, které jsou nyní kryté povinností mlčenlivosti správců daně, ale stojí zásada co nejmenšího počtu výjimek, kdy má být plátcům zaručeno, že jimi poskytnuté informace jsou v co největší šíři chráněny. Důvodem pro dodržování této zásady je podle ministerstva financí také snaha o co nejúčinnější výběr daní.

Materiál, který kabinetu předložil premiér spolu se šéfem Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiřím Langem, počítá s tím, že informace by službám poskytovalo jen Generální finanční ředitelství, nikoliv jemu podřízené nižší orgány daňové správy. České právo dosud umožňovalo jen opačný tok informací, od tajných služeb k daňové správě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám