Hlavní obsah

Silnice jsou sjízdné, ale vyplatí se opatrnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Téměř všechny silnice v ČR jsou v neděli sjízdné, v nížinách ale často prší nebo padá déšť se sněhem. V horských oblastech sněží. Silničáři proto radí zpomalit a zvýšit pozornost. Pro většinu krajů stále platí výstraha meteorologů před ledovkou.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Déšť se mísí se sněhem.

Článek

Dopravu ve středních Čechách komplikuje déšť nebo déšť se sněhem. Na rychlostních silnicích většinou leží zbytky rozbředlého sněhu, řidiči by proto měli dbát zvýšené opatrnosti. Na vedlejších silnicích na Rakovnicku a v okrese Praha-západ leží vrstva nového sněhu. Vyplývá to z aktuálních údajů Ředitelství silnic a dálnic.

Opatrní by měli být řidiči hlavně na dálnici D1 a na pražském okruhu R1, kde leží sníh po pluhování. Zbytky sněhu po chemickém ošetření jsou také na dálnici D11, D6 a D8. Prakticky na všech silnicích pro motorová vozidla v kraji platí stejná výstraha. Se sněhem na vozovce musí motoristé počítat na Mělnicku, Kladensku či Mladoboleslavsku.

Silnice prvních tříd jsou s opatrností sjízdné v celém kraji. Leží na nich zbytky sněhu, nebo jsou mokré po posypech. Obdobná situace je na silnicích nižších tříd, na Rakovnicku a v okrese Praha-západ ale na řidiče čeká vrstva nového sněhu.

Teploty se v kraji ráno pohybují mezi mínus dvěma až dvěma stupni Celsia. Je zataženo a převažuje slabý vítr. Prší na Benešovsku, Příbramsku a Berounsku, jinde je hlášeno sněžení nebo déšť se sněhem. Vlivem srážek je místy snížena viditelnost.

Na severu Čech sněží. Silnice většinou pokrývá rozbředlá vrstva sněhu po chemickém ošetření, v horách uježděný sníh krytý posypem. Vyplývá to z dopravních informací Ředitelství silnic a dálnic. Na Lounsku stojí v kopci na karlovarské silnici číslo šest kolona kamionů, silnice u Lubence je namrzlá. Meteorologové varují před ledovkou v Libereckém i Ústeckém kraji.

Teploty na severu Čech se pohybují kolem nuly, v horách lehce pod bodem mrazu. Večer ale mohou teploty podle meteorologa Pavla Jůzy z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu vystoupat až k plus sedmi stupňům Celsia. Sněžit bude ve většině severních Čech, během rána a dopoledne bude sněžení přecházet v déšť, zpočátku ojediněle mrznoucí.

Na většině území Olomouckého kraje sněží, všechny silnice jsou ale sjízdné. Kvůli sněžení je na silnicích Olomouckého kraje snížená viditelnost. Řidiči by proto měli jezdit opatrně. V severní hornaté části Olomouckého kraje mrzne a v jižní se teploty pohybují kolem bodu mrazu.

Na Šumpersku dnes ráno ležely na silnicích první třídy zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Na silnicích druhé a třetí třídy je vrstva ujetého sněhu krytá posypem.

Na sousedním Jesenicku jsou silnice holé a mokré. Pouze na Červenohorském sedle a u Ostružné se na silnicích po chemickém posypu vytvořila vrstva sněhové kaše.

Ve Zlínském kraji jsou všechny silnice sjízdné, avšak se zvýšenou opatrností. Viditelnost snižují sněhové přeháňky. Například silnice mezi Valašským Meziříčím a Vsetínem je nyní po chemickém posypu mokrá. Na méně důležitých cestách na Vsetínsku leží zbytky rozbředlého sněhu.

Vozovky druhé a třetí třídy v horských oblastech Vsetínska, které nejsou udržovány chemicky, pokrývá ujetá vrstva sněhu do dvou centimetrů. Sjízdnost těchto silnic průběžně udržují posypové vozy.

Na Zlínsku a Kroměřížsku leží na silnicích zbytky rozbředlého sněhu. Cesty udržované inertním posypem pokrývá slabá vrstva ujetého sněhu. Zbytky rozbředlého sněhu jsou také na vozovkách v okolí Kunovic.

Na většině území Jihomoravského kraje dopravu komplikuje sněžení. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Leží na nich rozbředlý sníh.

Na silnicích druhé a třetí třídy je ujetá vrstva krytá posypem. Sjízdné se zvýšenou opatrností jsou silnice první třídy, které cestáři upravili chemicky. Dohlednost je na většině sledovaných míst v kraji snížena vlivem srážek.

Na Znojemsku cestáři nabádají řidiče k opatrnosti. "Na inertních trasách je vrstva čerstvého sněhu krytá posypem," uvedli na svém webu.

Na celém území Vysočiny po ránu sněží a mrzne. Řidiči musí se sníženou viditelností počítat i na dálnici D1. Na tepně mezi Prahou a Brnem leží místy zbytky rozbředlého sněhu, zejména na Žďársku. Na Třebíčsku mrholí, v Litohoři na kluzké vozovce havarovalo auto. Na silnici druhé a třetí třídy leží ujetá vrstva sněhu, někde jsou vozovky mokré. Všechny silnice jsou podle cestářů se zvýšenou opatrností sjízdné.

Nejvíce mrzne ve Žďárských vrších, na Svratouchu naměřili mínus čtyři stupně Celsia, nejméně v Košeticích na Pelhřimovsku - mínus dva. Přes den bude podle Petra Münstera z Českého hydrometeorologického ústavu v Brně na Vysočině většinou zataženo se sněžením, které bude dopoledne od západu přecházet ve srážky dešťové, místy mrznoucí. Nejvyšší odpolední teploty mínus dva až plus dva, večer kolem plus čtyř stupňů.

"Očekáváme vydatné srážky, přechodně nový sníh, místy až 15 centimetrů a později při mrznoucím dešti místy výskyt ledovky," upozorňuje Münster.

Na některých silnicích v Královéhradeckém a Pardubickém kraji leží vrstva uježděného sněhu, která například v Krkonoších dosahuje pěti centimetrů. Všechny cesty na východě Čech jsou se zvýšenou opatrností sjízdné, místy motoristům komplikuje jízdu sněžení.

Hlavní silniční tahy jsou mokré po chemickém ošetření, na některých komunikacích leží zbytky rozbředlého sněhu. Cesty, na kterých je uježděná vrstva sněhu, jsou kryté inertním posypem.

Na většině území hradeckého a Pardubického kraje je zataženo, teploty se pohybují několik stupňů pod bodem mrazu. Na Jičínsku je místy mlha. Sněhové přeháňky hlásí například na Rychnovsku, Chrudimsku, Orlickoústecku či Svitavsku.

Na jihu Čech si řidiči musí dát pozor na zasněžené vozovky, někde na ledovku. Na silnicích první třídy leží nová vrstva sněhu na Jindřichohradecku, jinde jsou vozovky po chemickém ošetření mokré. Na vedlejších tazích leží zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem na Písecku, nový sníh přes noc napadl vedle Jindřichohradecka také na Táborsku. Všechny silnice jsou podle správy a údržby silnic s opatrností sjízdné.

Teplota vzduchu se pohybuje kolem nuly. Profesionální meteorologické stanice hlásí sněžení na Strakonicku, na Šumavě i Českobudějovicku, na Temelínsku padá sníh s deštěm, někde je mlhavo. Na Šumavě leží přes 30 centimetrů sněhu.

Meteorologové varují před tvorbou ledovky. Přes den bude zataženo s deštěm, ráno srážky smíšené, ojediněle mrznoucí. Večer od jihozápadu ustávání srážek. Nejvyšší denní teploty pět až osm stupňů Celsia, na horách plus tři.

Reklama

Výběr článků

Načítám