Hlavní obsah

Spekulacemi o konci ve vládě se netrápím, řekl Vondra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr obrany Alexandr Vondra se netrápí spekulacemi o svém blížícím konci v kabinetu vedeném spolustraníkem z ODS Petrem Nečasem. Řekl to novinářům v americkém hlavním městě Washingtonu po jednání se svým americkým protějškem Leonem Panettou. Vondrovo postavení ve vládě není příliš pevné dlouhodobě. Úvahy o jeho hrozícím odvolání se opět objevily po nedávných změnách v kabinetu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

“Já těmto spekulacím a drbům čelím celé dva a půl roku, co to dělám. Kdybych se tímto měl nějak vážně trápit, tak neudělám vůbec nic. Normálně pracuji od rána do noci, dělám tu práci rád. Jednou přijde den, kdy skončím. To je osud politiků," řekl Vondra.

Ministr nedávno ve volbách neobhájil senátorské křeslo za Litoměřicko. Kritici mu dlouhodobě vyčítají kauzu předražených zakázek v době českého předsednictví EU.

Ministr průmyslu a obchodu a první místopředseda ODS Martin Kuba minulý týden novinářům řekl, že Vondrovo rozhodnutí nekandidovat na nedávném kongresu ODS do vedení strany vycházelo zřejmě z rozhovoru s předsedou ODS a vlády Nečasem. Premiér už podle Kuby ví, co chce ohledně Vondrovy budoucnosti ve vládě udělat. Ministr průmyslu ale nepovažoval za fér o tom mluvit.

Zbylo už jen šest původních ministrů

Z Nečasova kabinetu se nedávno rozhodl odejít ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM). Oficiálním důvodem byly problémy s registrem vozidel. Zároveň tento týden do vlády nastoupila nová ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09). Nahradila stranického kolegu Jaromíra Drábka, jenž post opustil ke konci října poté, co policie obvinila jeho bývalého prvního náměstka z podplácení.

Výměna na ministerstvu práce byla dalším v řadě četných odchodů Nečasových ministrů. Z jeho původní patnáctičlenné vládní sestavy zbylo už jen šest členů kabinetu, včetně premiéra. Další změnou pak bude odchod Dobeše, který podal rezignaci ke 3. prosinci. Na jeho nástupci se ale zatím vládní politici nedohodli.

Reklama

Výběr článků

Načítám