Hlavní obsah

Vláda jmenovala nové členy správní rady VZP, Heger posílil svůj vliv

• Aktualizováno
Právo, Václav Pergl

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) si po středečním zasedání vlády, která na jeho návrh změnila správní radu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) může říci jediné - konečně. O změnu usiloval od začátku léta. Heger v radě posílí svůj vliv, to mu umožní lépe prosazovat změny v celé VZP.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

Vláda na jeho návrh odvolala sedm členů správní rady VZP (tři již odvolala v červnu a od té doby nebyla za ně náhrada) za stát a deset, tedy do plného počtu zástupců za stát, jich jmenovala. Tři z nich už ve správní radě byli. Novinářům to po jednání vlády řekla vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

Dosud za ministerstvo zdravotnictví ve správní radě VZP zasedali náměstek Petr Nosek (nestraník) a šéf kabinetu Jan Růžička. Po odvolání by měl být Nosek ve správní radě znovu a nově i Hegerův první náměstek Marek Ženíšek (TOP 09) a náměstek Ferdinand Polák (ODS). Z dosavadních členů jsou ve správní radě Jarmila Fuchsová z ministerstva financí a Zdeněk Kadlec z ministerstva práce a sociálních věcí.

Mezi novými členy správní rady VZP jsou třeba náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček, ředitelka odboru na ministerstvu zdravotnictví, exsenátorka Helena Rögnerová, bývalý hejtman Plzeňského kraje a člen odborné komise ODS pro zdravotnictví Petr Zimmermann, dále Josef Slovák, poradce předsedy vlády a ředitel střední školy ze Vsetína a David Havlíček z Úřadu vlády ČR.

Šnajdr i Tluchoř zůstávají

Odvolání ze správní rady se netýká jejího šéfa Marka Šnajdra a Petra Tluchoře. Oba je za ODS jmenovala Sněmovna. Ta z třicetičlenné správní rady jmenuje 20 členů a také je odvolává, případně mohou odstoupit sami.

Foto: Milan Malíček, Právo

Marek Šnajdr (ODS)

Premiér Petr Nečas (ODS) podle informací Práva otálel se změnou ve správní radě proto, že Šnajdra a Tluchoře, rebely v ODS, nechtěl v nedávno probíhající krizi ODS ještě více naštvat. Teď, když je krize ODS i vlády zažehnána, vláda změny schválila.

Hegerův vliv ve správní radě VZP stoupl, a to může znamenat, že více bude usilovat o odvolání z čela správní rady VZP  Šnajdra a z čela VZP ředitele Pavla Horáka. Umožní mu to i lépe prosazovat své záměry, ať už jde o řešení vztahů se společností IZIP, zdravotně-pojistné plány VZP či její smluvní politiku a změny v síti nemocnic.

Nosek budoucím šéfem VZP?

Na návrh Hegera vláda udělala změny i ve správních radách dalších zdravotních pojišťoven. Noska odvolala ze správních rad tří zaměstnaneckých pojišťoven.

Podle dobře informovaného zdroje z VZP to může znamenat, že Nosek by se mohl stát budoucím šéfem VZP. Na ministerstvo ho přivedl Heger a Nosek byl před tím ředitelem okresní i krajské pobočky VZP.

Pozici státu chce Heger posílit také jmenováním svého prvního náměstka Ženíška do správní rady Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra či Heleny Rögnerové do správní rady Oborové zdravotní pojišťovny zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví.

Odvolání a jmenování členů správních rad zdravotních pojišťoven
pojišťovnaodvolaný členjmenovaný člen
VZPPetr Nosek/MZPetr Nosek/MZ
Zdeněk Kadlec/MPSVZdeněk Kadlec/MPSV
Jarmila Fuchsová/MFJarmila Fuchsová/MF
Jan Růžička/MZPetr Zimmermann/poradce předsedy vlády
David Kotris/MZFerdinand Polák/MZ
Jiří RusnokMarek Ženíšek/MZ
Stanislav BlahaHelena Rögnerová/MZ
David Havlíček/NERV
Josef Slovák/poradce předsedy vlády
Zdeněk Zajíček/MF
Vojenská ZPPetr Nosek/MZLucie Krausová/MZ
Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictvíZdeněk Kabátek/MZHelena Rögnerová/MZ
ZPMVPetr Nosek/MZJan Růžička/MZ
Martin VokurkaMarek Ženíšek/MZ
Revírní bratrská pokladnaPetr Nosek/MZHelena Sajdlová/MZ
MZ - ministerstvo zdravotnictví, MF - ministerstvo financí, , NERV - Národní ekonomická rada vlády
zdroj: vlada.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám