Hlavní obsah

Hejtmanem Vysočiny bude znovu Jiří Běhounek

– Jihlava • Aktualizováno

Krajští zastupitelé v pátek opět zvolili hejtmanem Vysočiny Jiřího Běhounka (nestraník na kandidátce ČSSD). Při hlasování nového pětačtyřicetičlenného zastupitelstva získal 34 hlasů. Sedm zastupitelů bylo proti.

Článek

Na Vysočině vznikla stejně jako v uplynulých čtyřech letech menšinová vláda ČSSD s podporou KSČM. ČSSD ve volbách zvítězila se 17 mandáty před KSČM s 11 a KDU-ČSL se sedmi zastupiteli. V zastupitelstvu je také pět členů ODS, tři zástupci koalice Pro Vysočinu a dva členové TOP 09.

Zvolena devítičlenná rada

Zastupitelé zvolili také devítičlennou krajskou radu. Šedesátiletý ortoped Běhounek bude v kraji stejně jako v minulých čtyřech letech dohlížet na zdravotnictví. Nemění se ani obsazení pozic náměstků hejtmana. Prvním náměstkem se stal šestačtyřicetiletý Vladimír Novotný, který bude řídit finance a grantovou politiku. Nad dopravou a majetkem bude mít dozor druhý náměstek, šestačtyřicetiletý Libor Joukl.

Nováčkem v radě kraje bude krajský šéf ČSSD na Vysočině, čtyřicetiletý Zdeněk Chlád, jehož resortem bude zemědělství, lesní a vodní hospodářství a zároveň životní prostředí. Novou radní je také dosavadní starostka obce Brancouze, devětatřicetiletá Jana Fialová, která bude garantem školství.

Na územní plánování bude dohlížet třiačtyřicetiletý Petr Piňos, starosta Budišova, který bude jako jediný neuvolněným radním. Radním pro regionální rozvoj bude opět osmatřicetiletý Martin Hyský, osmačtyřicetiletý Petr Krčál bude mít znovu na starosti sociální oblast. Osmapadesátiletá Marie Kružíková bude na krajské úrovni dohlížet na kulturu a cestovní ruch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám