Hlavní obsah

Střelec z Chrastavy Vondrouš zveřejnil celý výslech prezidenta

Právo, Novinky, har, jas, tin
Aktualizováno

Pavel Vondrouš, který se před časem zviditelnil tím, že v Chrastavě střílel plastové kuličky na prezidenta Václava Klause, pokračuje ve zveřejňování podrobností z policejního spisu. A to i přesto, že mu za zveřejnění hrozí vysoká pokuta. Policie tvrdí, že Vondrouš byl poučen, jak se spisem zacházet. Bude-li porušen zákon, je připravena jednat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Vondrouš před Sněmovnou

Článek

Vondrouš rozeslal médiím elektronickou verzi občasníku-novin s názvem Vondroušův Xpress, v němž zveřejnil kompletní znění výslechu, který po incidentu v Chrastavě absolvoval prezident Klaus na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). [celá zpráva]

Vondrouš cenu svých novin stanovil na pět miliónů korun, což je částka, která by mu mohla hrozit za porušení tzv. náhubkového zákona. Střelec již před pár dny zveřejnil krátkou informaci ze spisu na svém facebookovém profilu. [celá zpráva]

Hlavička Vondroušova občasníku

Materiál v úterý rozdávali jeho příznivci před budovou Sněmovny na Malé Straně. Z místa se Vondrouše neúspěšně pokoušela vykázat policie. "Stojím před Sněmovnou a rozdávám své noviny. Nyní mě Policie ČR vykázala z místa. I přesto zůstanu na místě, protože toto opatření je nezákonné. Nejedná se o žádné shromáždění, které je před parlamentem zakázané," napsal posléze Vondrouš médiím.

Podpis prezidenta nechal

Vondrouš si nebral servítky a jméno osoby v protokolu nahradil přízviskem "Velká Kikina". Zároveň však na konci zanechal podpis prezidenta. Neváhal zveřejnit i poučení, které mu dala policie s kopií trestního spisu. V něm je jasně napsáno, že obsah spisu slouží pouze pro účely obhajoby "a v žádném případě nesmí být předávána dalším osobám a tiskovým médiím nebo jinak zveřejňována".

Součástí dvoustránkového občasníku je i kopie složenky, jejímž prostřednictvím poslal Vondrouš prezidentovi 250 korun na čistírnu. [celá zpráva]

Muž střílel na prezidenta Klause z plastové pistoleVideo: Prima FTV

Nechybí ani Manifest Poctivé demokracie, což je výzva k povstání a nastolení "poctivé demokracie".

Vondrouš byl poučen, tvrdí policie

Na Vondroušovo jednání si zřejmě posvítí pražská policie. „Věc prověříme. V případě, že tomu tak bude, tak se tím samozřejmě budeme zabývat,“ řekla Právu policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Doplnila, že účastníci trestního řízení podepisují poučení o tom, že nesmí dál šířit informace ze samotného řízení ani informace o lidech, kteří v něm figurují. „Když to poruší, dopouští se přestupkového jednání,“ sdělila Kropáčová.

V takovém případě by provinilci podle ní hrozila až miliónová pokuta. Pokud by tento člověk šířil informace tiskem nebo jinými médii, byla by možná sankce ještě vyšší, doplnila mluvčí pražské policie.

GIBS nechce věc komentovat

Mluvčí ředitelství policie Libereckého kraje Vlasta Suchánková nechtěla informaci o zveřejnění výpovědi Klause komentovat s tím, že je Vondroušovi v médiích věnováno až příliš mnoho prostoru.

„Pan Vondrouš má přístup ke spisu, má k dispozici kopie spisu. Byl poučen o tom, že v případě, že cokoli zveřejní, hrozí mu sankce. Že může jít o porušení zákona o ochraně osobních údajů a tak dále,“ uvedla Suchánková.

Mluvčí GIBS Radka Sandorová nechtěla Vondroušovo počínání, ani to, zda by mohlo jít o porušení zákona, jakkoli komentovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám