Hlavní obsah

Vyděračský gang se zajímal také o Rathova bývalého poradce

Vyděračský gang, jehož činnost už několik měsíců vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů, se podle informací České televize zajímal také o někdejšího poradce Davida Ratha a náměstka středočeských nemocnic Filipa Bušinu. Policie v té souvislosti obvinila detektiva ze severních Čech, který na Bušinu nezákonně získával informace z policejní databáze, uvedla v pondělí ČT. Bušina je v současné době stíhaný za daňové podvody.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Filip Bušina

Článek

"Dne 8. září 2011 osobu Filipa Bušiny lustroval v policejních evidencích nadporučík Jan Zdich," citovala ČT z policejního spisu. V počítači, který policie zabavila jednomu z vyděračů, byla na Bušinu složka, která prý ukazovala na jeho spolupráci s ruskou tajnou službou. "Analýzou jeho firem nám stopa směřuje k osobě A. B., důstojníkovi FSB (ruská tajná služba)," je podle ČT uvedeno ve spisu.

Celkem měla s gangem spolupracovat pětice detektivů. "V tomto případě i nadále probíhá vyšetřování i další prověřování. Všichni ti policisté byli obvinění z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby," řekla ČT mluvčí policejní inspekce Radka Sandrová.

"Lustrovali celou moji rodinu, včetně majetkových poměrů. Hlavní motiv mohou být peníze a vydírání mé osoby, a potom vedlejší motivy, které já teď nedokáži přesně definovat," řekl ČT Bušina.

Někdejší investiční náměstek Bušina byl spolu s dalšími sedmi lidmi obviněn z daňových úniků nejprve v červnu 2009, rozšíření obvinění přišlo v letech 2010 a 2011. Kvůli kauze rezignoval Bušina na funkci investičního náměstka a bylo mu pozastaveno členství v ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám