Hlavní obsah

Klaus se z kongresu ODS omluvil. Do jejího čela se nechystá, tvrdí poradce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Teoretická možnost, že by prezident Václav Klaus mohl přímo ovlivnit víkendový kongres ODS v Brně, padla. Nejenže již čtyři roky není čestným předsedou ODS a sjezdy strany nenavštěvuje, ale z účasti na tomto kongresu se podle informací Práva omluvil.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

Klaus v sobotu odletí v čele české delegace do Laosu na summit Asie – Evropa a vrátí se až ve středu 7. listopadu, tedy den poté, co by Sněmovna konečně měla rozhodovat o klíčovém daňovém balíčku a dalších zákonech.

Hrad na kongresech, sněmech a sjezdech vlivných stran obvykle zastupuje delegát, který přednáší i prezidentovu zdravici.

Někteří členové ODS, kterým Klaus vlil novou krev do žil například kritikou zvyšování DPH, by ho rádi viděli zpět ve straně, alespoň v pozici staršího rádce nebo opět čestného předsedy. Tento titul prezident před čtyřmi lety vrátil a přímé vztahy s ODS zpřetrhal. Jeho blízcí popírají, že by se chtěl přímo angažovat. „Já to vidím jako nereálné. Představa, že by šel znovu kandidovat do čela ODS, neodpovídá realitě,“ reagoval v úterý v ČT prezidentův poradce Jiří Payne.

Ten argumentuje například slovy, že tzv. kmotři, kteří těží ze systému „mrtvých duší“ v ODS, ještě léta mohou z funkcí profitovat – a nový, silný lídr by jim překážel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám