Hlavní obsah

Policisté prověřují příjmy budějovického primátora Thomy

– České Budějovice
Právo, Pavel Orholz

Kriminalisté stále pracují na případu primátora Českých Budějovic Juraje Thomy (HOPB). Ten je už v souvislosti se zakázkou města počítačové firmě BIT Servis obviněný ze dvou trestných činů a hrozí mu až deset let vězení.

Foto: Petr Horník, Právo

Juraj Thoma

Článek

Nyní se kriminalisté podle zdroje Práva, který je obeznámený s případem, zaměřili na jeho příjmy. Policisté už prověřovali výši Thomových příjmů z funkce primátora i působení v orgánech městských firem.

„Podle mých informací kriminalisté v souvislosti s prověřováním kauzy BIT Servis narazili na podezřelé toky peněz. Zjišťují, jestli si primátor nepřilepšil nad své prokazované příjmy,“ informoval Právo zdroj.

Jihočeští policisté zatím odmítají tyto zprávy potvrdit. „O případu jsme už informovali a zatím z taktických důvodů nebudeme sdělovat žádné další podrobnosti,“ reagoval na otázku Práva mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Primátor Thoma v pondělí nezvedl Právu telefon, ale předtím se několikrát striktně vyjádřil ve smyslu, že případ nemá žádné korupční pozadí.

Podepsal smlouvu bez schválení rady

Policisté obvinili Thomu na začátku září kvůli tomu, že v červnu 2010 podepsal dodatek ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení a vybavení s pražskou společností BIT servis, aniž by ji schválila rada města.

Podle policie primátor překročil svou pravomoc tím, že přidělil nadlimitní zakázku bez výběrového řízení a městu učinil smluvní závazek 37 miliónů korun. Thoma svým podpisem na smlouvě údajně způsobil městu České Budějovice škodu za téměř pět miliónů korun.

Primátor prohlásil, že obvinění jsou nepravdivá a podal proti stíhání stížnost. Smlouvami se společnosti BIT Servis se zabýval i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který městu vyměřil pokutu za 1,3 milióny korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám