Hlavní obsah

Koho bude chtít Klaus v Senátu? Má na výběr mezi ODS a KSČM

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Komunista, nebo ODS, s kterou se rozkmotřil? Zatímco v prvním kole senátních voleb prezident Václav Klaus podle svých slov nezaváhal „ani vteřinku“, v kole druhém v Praze 8, kde má Klaus trvalé bydliště, si bude muset vybrat mezi senátorkou Danielou Filipiovou (ODS) a vítězem prvního kola, místopředsedou komunistů a poslancem Jiřím Dolejšem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus ve volební místnosti

Článek

V tajné volbě se nabízí i třetí možnost, prezident může udělat totéž, co po republice v průměru devět procent voličů v první kole – vhodit neplatný lístek.

Klaus nikoho veřejně nepodpořil. Novinářům jen řekl, že se díval na názvy politických stran a jména kandidátů. Po krajských a prvním kole senátních voleb uvedl, že výsledek považuje za „jasný, jednoznačný a srozumitelný“, jemuž každý rozuměl a vyvodil z něj patřičné závěry.

Filipiová: jako demokrat by mohl podpořit mě

Filipiová uvedla, že se nijak blíž s Klausem nezná, naposledy se s ním viděla loni 28. října na Hradě. Zda ji prezident podpoří v druhém kole, si netroufla hádat. „Volba je intimní záležitost. Jsem ale přesvědčena, že prezident je bytostně demokrat, a přikláněla bych se k tomu, že bude hlasovat pro mě. Stoprocentní jistotu ale nemám,“ řekla Právu.

Senátorka na prezidentovi oceňuje stálost jeho postojů, souhlasí s ním například při názoru na EU, nesouhlasí třeba s jeho vetem důchodové reformy či zákona o pěstounské péči. Filipiová je také proti zvyšování DPH, hlasovala by třeba ale pro církevní restituce.

Dolejš nedoufá

Její protikandidát Dolejš se spíše přiklání k tomu, že Klaus dá nakonec hlas Filipiové.

„Poslouchal jsem prezidentovo pythické vyjádření v prvním kole volby a nabyl jsem dojmu, že tam je jisté rozčarování z jeho kdysi mateřské strany. Ovšem doufat v hlas prezidenta se neosměluji. Myslím si, že prezident zužitkuje aktivní volební právo a nevyužije módy vhodit do urny prázdný hlasovací lístek,“ řekl Právu.

Koho Klaus volil v prvním kole, novinářům před týdnem neprozradil.

„Nejenom dnes, ale vždy jsem se rozhodoval podle toho, koho ten člověk reprezentuje. Nepadá z nebe nebo z vesmíru. Strana, která ho kandiduje, je obrovskou informací,“ řekl tehdy prezident.

Ke komunistům Klaus může cítit jistý vděk kvůli prezidentské volbě v roce 2003. Tehdy totiž i díky hlasům zákonodárců z KSČM uspěl jako nástupce Václava Havla.

Reklama

Výběr článků

Načítám