Hlavní obsah

Komunisté jsou nebezpeční, jen když mají za zády SSSR a tanky, tvrdí Zeman

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komunisté jsou podle prezidentského kandidáta Miloše Zemana nebezpeční, jen když mají za zády Sovětský svaz a jeho tanky. Zeman to ve čtvrtek večer uvedl v pořadu Volejte prezidentovi vysílaném na TV Pětka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman

Článek

„Komunisté jsou nebezpečná strana pouze tehdy, mají-li za zády Sovětský svaz a jeho tanky,“ prohlásil Zeman. Jelikož tomu tak není, KSČM může být podle prezidentského kandidáta stranou, která bude tiše podporovat menšinovou vládu ČSSD.

Zeman také poznamenal, že si váží víc slušných členů komunistické strany než těch, kteří po listopadu 1989 zahodili „rudou knížku“ a přestoupili na pravici. „Ti byli podle mého názoru politické prostitutky,“ řekl hradní uchazeč.

Naopak neostalinistů mezi komunisty, mezi které řadí šéfku pražských komunistů a poslankyni Martu Semelovou, si Zeman podle svých slov neváží. Poznamenal, že Semelová každoročně pokládá květiny k „hrobu masového vraha Klementa Gottwalda“.

Současného prezidenta Václava Klause jeho možný nástupce ocenil, poznamenal, že když došlo k vzájemné dohodě, držel slovo. Zeman odkázal i na průzkumy veřejného mínění, poukázal, že Klausovi přisuzovaly 70 procent podpory. Zbývajících 30 procent podle něj tvoří „závistiví novináři a ti, kteří jim věří“.

Jeden z diváků Zemanovi vyčetl, že neváhá sáhnout k ostřejšímu slovu. Prezidentský kandidát mu odpověděl, že v západní politické kultuře se takové výrazy používají, zatímco v bolševické politické kultuře na sebe politici mluví mile „do té doby, než jeden nechal druhého popravit“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám