Hlavní obsah

Ztráta je citelná, ale komunisté rostou kvůli této vládě, tvrdí Tejc

Aktualizováno

Ztráta sociální demokracie je podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce citelná a podstatná. Tejc zmínil zejména Ústecký a Liberecký kraj, kde po krajských volbách ČSSD přepustila pozice komunistům, resp. hnutí Starostové pro Liberecký kraj. I přesto považuje svou stranu za jasného vítěze voleb. Tejc to uvedl v Partii na televizi Prima family.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc

Článek

Podle Tejce by mělo vedení obou krajů přijmout odpovědnost a mělo by dojít k personální obměně. ČSSD v Ústeckém kraji vede Arno Fišera, v Libereckém kraji europoslanec Robert Dušek. Voliči podle Tejce ČSSD potrestali za to, že zejména v těchto krajích nebyla schopna sebereflexe. Ta však podle něj chybí i stávající vládě.

"Čím déle bude u moci tato pravicová vláda, tím více porostou preference KSČM," dodal Tejc.

Rovněž lídr plzeňské ODS Jiří Pospíšil, který dokázal ve svém regionu zvítězit, zmínil potřebu sebereflexe. "Vláda by se měla zamyslet, jak své kroky voličům lépe vysvětlovat," řekl Pospíšil. "Je nutné vést debatu, co dál," doplnil s tím, že nelze neúspěch přičítat pouze tomu, že vláda dělá nepopulární opatření.

Velké koalice se prý opakovat nebudou

Podle Tejce nechce být ČSSD zachráncem vládních stran a nepředpokládá proto, že by se opakoval scénář minulých krajských voleb, kde v některých regionech vládly velké koalice ČSSD a ODS.

Proti utváření velkých koalic se vyslovil i šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Ten nepovažuje výsledek voleb pro svou stranu za úplné fiasko. Zdůraznil zejména její rychlé ukotvení ve všech patrech politiky.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

Pospíšil i Gazdík odmítli představu ČSSD, která upírá své snahy ke svržení vlády a vypsání předčasných voleb. Pospíšil nicméně zmínil, že například zvýšení DPH je možno zvážit, neboť je pro některé voliče těžko stravitelné. Gazdík je připraven s premiérem o možných změnách v daňovém balíčku jednat, nicméně původní dohoda je podle něj jasná.

Reklama

Výběr článků

Načítám