Hlavní obsah

Na Šumavě bylo ráno už téměř minus 10 stupňů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přízemní mrazíky začínají v posledních dnech doplňovat i mrazy. Čtvrteční ráno bylo chladné zejména na Šumavě, kde meteorologové na dvou stanicích naměřili teplotu -9,4 stupně Celsia. Jednalo se o Jezerní slať a Kvildu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

"Mrazů po ránu přibývá, a to nejen přízemních mrazíků, ale i záporných teplot měřených ve dvou metrech v meteorologické budce. Průměrné minimální teploty byly ráno v Čechách jen tři desetiny nad nulou, na Moravě a ve Slezsku byly o dvě desetiny vyšší," informoval meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Jan Havelka.

"Nejchladnější ráno bylo na západě Čech s průměrnými minimy -2,5 stupně Celsia. U některých meteorologických stanic byly i překonány rekordy," doplnil Havelka.

Historické tabulky se ve čtvrtek přepisovaly například v Chebu, kde byl při teplotě -2,8 překonán o sedm desetin stupně dosavadní rekord z roku 1975. Podobně byl rekord překonán i v Karlových Varech na stanici Olšová Vrata či v Plzni-Bolevci.

Výrazně chladnější však bylo čtvrteční ráno na Šumavě. V nadmořské výšce nad 1000 metrů klesala teplota až k minus deseti stupňům. Stanice Kvilda-Perla a Jezerní slať měly shodnou minimální teplotu -9,4 stupně, Rokytská slať -8,6 stupně a Březník a Horská Kvilda hlásily -8 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám