Hlavní obsah

Odškodnění za otravy metanolem může jít do desítek miliónů, tvrdí žalobce

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s jedovatý alkoholem zemřelo v České republice 28 lidí, další desítky byly hospitalizovány. Státní zástupce Roman Kafka, který má případ na starosti, v rozhovoru pro Právo uvedl, že odškodnění poškozených a pozůstalých může dosáhnout až desítek miliónů korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Státní zástupce zlínské pobočky Krajského státního zastupitelství v Brně Roman Kafka (vlevo) a policejní prezident Martin Červíček

Článek

Už se policii nebo státnímu zastupitelství ozvali kvůli náhradě škody první lidé, kteří byli otráveni alkoholem, nebo pozůstalí po zemřelých?

Pokud mám informace, dosud v našem případě žádný z poškozených nárok neuplatnil. Ale mají na to spoustu času. Tedy až do doby, než začne dokazování u soudu. Lidé se podle mého začnou připojovat až ve chvíli, kdy je všechny vyslechneme a poučíme, že tuto možnost mají. Řada z nich to ani neví. Jedná se o stovky lidí.

Na co mají poškození ze zákona nárok?

Pokud byli poškozeni na životě, pozůstalí mohou po vinících požadovat odškodnění podle občanského zákoníku, a to za smrt blízké osoby. Když to člověk sečte, bude se jednat o odškodnění ve výši několika desítek miliónů korun. Pokud už je 28 mrtvých a většina ze zemřelých měla manželku, manžela, děti nebo rodiče, tak se jedná o nemalé částky. Za škodu usmrcením náleží pozůstalým jednorázové odškodnění. Manželce, manželovi, každému dítěti a každému rodiči by měl viník vyplatit po 240 tisících korunách. To se týká i každé další blízké osoby žijící ve společné domácnosti s usmrceným v době vzniku události. U každého sourozence zesnulého pak jde o 175 tisíc korun.

A pokud se jedná o odškodnění pro poškozené, kteří přežili a podstoupili léčbu?

Zde budou uplatňovat škodu především konkrétní zdravotní pojišťovny, které hradily léčebné náklady. Poškození však mohou například uplatňovat škodu, která jim vznikla formou ušlého výdělku nebo u nich došlo ke ztrátě společenského uplatnění.

Jak říkáte, výše odškodnění zřejmě dosáhne desítek miliónů. Budou na to případní viníci mít? Zjišťujete majetkové poměry u všech více než čtyřiceti obviněných?

Kriminalisté je zjišťují u všech obviněných. Provádějí šetření v peněžních ústavech, cenných papírech, evidenci nemovitostí, evidují i jejich další movitý majetek.

Budete zjišťovat i majetek nejbližších rodinných příslušníků obviněných?

Na to konkrétně odpovědět nemůžu. Obecně, postupujeme tak všude tam, kde je předpoklad, že se nachází majetek obviněných.

To znamená i ten převedený?

Samozřejmě.

Nedá se nyní tedy říct, zda se lidé skutečně dočkají plné výše finančního odškodnění, pokud majetek obviněných nebude dosahovat několika desítek miliónů korun…

Ale třeba zjistíme, že takto velké majetky mají. A i kdyby neměli, budou je muset splácet celý život. To však záleží na konečném rozsudku trestního soudu, zda určí povinnost vyplatit náhradu škody. Já předpokládám, že ano. Zda škodu obvinění zaplatí, samozřejmě nevím. To už je pak věcí například exekučního řízení a tak dále.

Odškodnění bude souviset se všemi obviněnými, nebo jenom s těmi, kteří budou obžalováni a případně odsouzeni za obecné ohrožení?

To se týká samozřejmě všech. Každý obviněný se svým způsobem podílel na smrti nebo újmě na zdraví u některého z konkrétních poškozených. To znamená, že pokud bude jeden konkrétní obžalovaný odsouzený za to, že způsobil újmu na zdraví nebo na životě pěti poškozeným, bude se týkat odškodnění z jeho strany vztahu k pěti poškozeným nebo k jejich rodinným příslušníkům.

Další věcí je případná náhrada škody likérkám, a to za prohibici, která jim způsobila nemalé potíže. Mohou se i ony u soudu připojit k nároku na odškodnění?

Ve vztahu k trestnému činu obecného ohrožení, pokud se týká újmy na životě a zdraví, jim žádný nárok automaticky nevzniká. Samozřejmě je pravděpodobné, že tak budou dovozovat z toho, že jim jednáním někoho, kdo spáchal trestný čin, došlo i ke způsobení majetkové újmy, byť nepřímým jednáním pachatelů, respektive vyhlášením tzv. prohibice ze strany státu.

Asi to některá ze společností může zkoušet. Ale nechci předjímat, je to na rozhodnutí konkrétního trestního soudu, který má i možnost odkázat poškozené do občansko-právního řízení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám