Hlavní obsah

Metanol rozpoznají vědci i v zavřené lahvi, test netrvá ani tři minuty

Novinky, Karolína Vrbasová
Praha
Aktualizováno

Zjištění koncentrace jedovatého metanolu nově provádí Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) v Praze. Je přístupné všem zájemcům z řad individuálních spotřebitelů, kteří si chtějí ověřit bezpečnost tvrdého alkoholu, který mají doma. Test probíhá jednoduše na principu zpětného rozptylu záření a trvá maximálně tři minuty.

Speciální metodou zjistíte hladinu metanolu přes uzavřenou lahev Video: Novinky

 
Článek

Lahev je vložena do přenosného přístroje, Ramanova disperzního spektrometru. Přístroj má hodnotu okolo miliónu korun, samotné testování je ale rychlé a nepříliš nákladné. Na spodní straně přístroje je otvor, kudy vychází laserový svazek silného výkonu. Vzorek alkoholu je ozářen jeho světlem jedné vlnové délky a jedné barvy. Záření pronikne do lihoviny a odrazí se zpět do přístroje.

„Dojde k posunu vlnové délky, respektive záření přijme část vibrační energie vzorku. Posun v té energii ve zpětném odrazu světla je analytická informace, která určí, jaké je chemické složení obsahu lahve. Tedy podle energie světla, které se při zpětném rozptylu vrátí zpátky do přístroje, se pozná, zda je v lahvi methylalkohol či nikoliv,“ vysvětlila Novinkám Miroslava Novotná, vedoucí laboratoře molekulové spektroskopie VŠCHT.

Testování v tuto chvíli není státem certifikovaná metoda, proto není určeno výrobcům ani prodejcům, neboť ti nemohou obdržet potřebný doklad o nezávadnosti produktu. Je proto vhodné pro spotřebitele.

„Pokud najdeme podezřelý vzorek, nebo vzorek na hranici bezpečné koncentrace, je neprodleně na škole překontrolován certifikovanou metodou a výrobce produktu je následně o tomto faktu informován. Testování je spolehlivé. Jediný problém je zatím s domácími likéry, jakmile je tam přídavek vysoké koncentrace cukru a jsou-li to likéry ze silných ovocných koncentrátů, tak na tohle není ta metoda dostačující, “dodává Miroslava Novotná.

Zájemci o kontrolu lihovin se mohou dostavit každý čtvrtek mezi druhou a čtvrtou hodinou odpolední do vestibulu VŠCHT v Technické ulici v Praze - Dejvicích, kde jim lahve budou v laboratoři k tomu určené bezplatně otestovány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám