Hlavní obsah

Drábka nahradí člověk s politickou odpovědností, jména TOP 09 tají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Kdo nahradí Jaromíra Drábka v čele ministerstva práce a sociálních věcí? To v úterý řešilo předsednictvo TOP 09, byť bylo jasné, že konečné rozhodnutí, koho strana na post ministra nominuje, zatím nepadne. Minimálně proto, že se jednání nezúčastnil předseda strany Karel Schwarzenberg, který má mít ve výběru poslední slovo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek následován odcházejícím ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem (vlevo) a předsedou poslaneckého klubu strany Petrem Gazdíkem.

Článek

Strana nicméně přijala usnesení, že novým ministrem by se měl stát člověk s "neoddiskutovatelnou politickou odpovědností", což naznačuje, že kandidát vzejde z politiků a nebude se jednat o nestranického odborníka.

Místopředsedkyně strany Helena Langšádlová Právu po jednání řekla, ve hře jsou čtyři jména.

Mezi možnými kandidáty, kteří by mohli nastoupit na uvolněný post, je zmiňována i Langšádlová. Ta však tvrdí, že se soustředí na svou kandidaturu ve středních Čechách. Nechtěla potvrdit ani jméno Marka Ženíška, který působí jako náměstek ministra zdravotnictví Leoše Hegera a rovněž patří mezi zmiňované kandidáty.

Strana ústy šéfa poslaneckého klubu Petra Gazdíka dala navíc najevo, že hledání Drábkova nástupce může být zbytečné, neboť hrozí, že kvůli nejednotě poslaneckého klubu ODS nebude přijat úsporný balíček a vláda, která s jeho přijetím spojila svou další existenci, padne.

Drábek se rozhodl odejít poté, co policie obvinila a vzala do vazby jeho bývalého náměstka Vladimíra Šišku. Ten je spolu s další úředníkem podezřelý z uplácení při veřejné zakázce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám