Hlavní obsah

Lahve s neznámým alkoholem zatím nevylévejte, vyzval Heger prodejce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) upozornil prodejce, aby zatím nelikvidovali na vlastní pěst lahve s neznámým alkoholem. Mají vyčkat na konečné pokyny ministerstva financí a celníků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Článek

"Objevují se problémy s tím, že prodejci likvidují lahve, kde nejsou schopni získat doklady o původu lihu - takzvaný rodný list," uvedl Heger. Vyzval prodejce, aby lahve bez nabývacích dokladů s neporušeným kolkem zatím neničili, dokud ministerstvo financí a celníci neurčí přesný postup. Alkohol se má likvidovat přes celní správu, jinak se podnikatelé připraví o kompenzaci daňových odvodů.

Zákaz prodeje alkoholu na stáncích

Nově zvolená komise ze zástupců ministerstev má nyní připravit řadu legislativních opatření. Například Hegerovo ministerstvo chce zakázat prodej tvrdého alkoholu ve stáncích a automatech. Výjimku by měly mimořádné akce jako výroční trhy, pokud je obec povolí.

Přísnější má být i postih za nalévání mladistvým. Podnikatelům by hrozil trest i za to, kdyby v provozovně opilé děti byly. Návrh prosazoval také protidrogový koordinátor. Uvažuje se i o licencích na prodej alkoholu.

Ministerstvo financí navrhne v zákoně o spotřebních daních kriminalizaci přípravy daňově trestných činů. Ministerstvo vnitra dá do novely trestního zákona postihy za padělání kontrolní pásky a dokumentů o původu alkoholu. Při porušování pravidel prodeje by hrozilo odebrání živnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám