Hlavní obsah

Poslanci přehlasovali Klause, domy budou muset mít energetické štítky

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci trvají na novele zákona o hospodaření s energií, která zavádí povinné energetické štítky na budovách. Potvrdili to na středečním jednání Sněmovny, kdy přehlasovali veto prezidenta Václava Klause.

Foto: Profimedia.cz

Budovy budou muset mít energetické štítky.

Článek

K přehlasování prezidentského veta je zapotřebí nadpoloviční většiny všech poslanců, stejně jako v případě veta senátorského. Ve středu zvedlo pro zákon ruku 105 poslanců z přítomných 188. 43 jich bylo proti.

Stavitelé či vlastníci budov by tak měli od příštího roku zajistit na nových objektech energetické štítky vypovídající o jejich energetické náročnosti. Již existující budovy mají získávat štítky postupně od roku 2015 do roku 2019.

Při prodeji budov, výstavbě či rekonstrukci by pak majitelé museli nechat zpracovat a předložit důkazy o energetické náročnosti budov.

Klaus zákon ostře odmítl

Klaus návrh vetoval v polovině srpna a v odůvodnění jej ostře zkritizoval. Novela podle něj patří k těm vůbec nejhorším, jaké měl kdy podepsat. Vadí mu zejména to, že zákon vzešel z tlaku Evropské unie, navíc jde ještě nad rámec evropských směrnic. Zákon označil za výsledek „dlouhodobě chybné a dnes již postupně překonávané politiky nerozvážných závazků, které na sebe Evropská unie a její členské státy vzaly“.

Poznamenal také, že přijetí tohoto zákona by vedlo zejména k výraznému nárůstu cen u výstavby veřejných budov, ale i soukromých bytů a domů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám