Hlavní obsah

Dva soci v boji o Hrad sehráli slovní ping pong

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Ve zhruba dvouhodinové diskusi prezentovali v pondělí v Muzeu východních Čech v Hradci Králové své názory dva prezidentští kandidáti: bývalý premiér Miloš Zeman a kandidát ODS Přemysl Sobotka. Oba dlouholetí političtí matadoři se v mnoha otázkách kupodivu shodli, diametrálně odlišné postoje však projevili k církevním restitucím a k progresivnímu zdanění.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Kandidát ODS pro prezidentské volby Přemysl Sobotka a jeho sok, bývalý premiér Miloš Zeman

Článek

Při dotazu na postoj k našemu fungování v rámci evropských struktur si nejprve Miloš Zeman pomyslně zamnul ruce, protože došlo na přirozenou polarizaci názorů obou kandidátů podle jejich pravolevých preferencí.

„Ano jsem eurofederalista. Ale eurofederalisté jsou největšími nepřáteli evropského superstátu. Ten je zahlcen byrokratickými regulacemi. Například úsporné žárovky, bezdotykové baterie a řada dalších pitomostí je projevem vzrůstajícího superstátu,“ připomněl Zeman. Výhodu eurofederace je však podle něho jednotná zahraniční politika a jednotná obrana.

Přemysl Sobotka je také proti přílišné byrokratizaci. Evropští úředníci se podle něj utrhli. „A regulují, regulují, regulují. Uvažuje se o federaci, to ale rozhodně odmítám. To bude možné za sto, dvě stě let,“ míní Sobotka.

Po vlažném úvodu, kdy oba řečníci vyjádřili obdobné postoje v tématech, jako je omezené udílení prezidentských milostí či posilování prezidentských pravomocí, to začalo jiskřit při diskusi o církevních restitucích či možnému udělení vyznamenání skupině bratří Mašínů.

Zeman horoval pro progresivní zdanění

Zhruba půl hodiny před avizovaným závěrem diskuse se oba řečníci dostali k slovnímu ping pongu, na který se většina z asi 120 diváků těšila už od počátku. Vyprovokoval je k tomu odlišný postoj k problematice progresivního zdanění.

Zatímco Přemysl Sobotka ho kategoricky odmítl, podle Miloše Zemana je takové zdanění ideálem, neboť ho uplatňuje řada západoevropských zemí. Výnos z odstupňovaného zdanění by podle něho byl schopen kompenzovat výpadky ve státním příjmu daném sníženou sazbu DPH na základní potraviny a léky.

„Současně jsem zásadní nepřítel toho, aby knihy a tiskoviny byly ve snížené sazbě DPH. Je to dané nejen mým známým postojem k novinářům, ale i proto, že padesát procent titulů je naprostý škvár. Vydám-li pornografii, a dejme tomu, že cenzura, která u nás neexistuje, ji povolí, pak na ní vydělám. Proč sníženým DPH ještě přidávat další zisky?“ řekl Zeman známý svými bonmoty.

Reklama

Výběr článků

Načítám