Hlavní obsah

Lídři v Plzeňském kraji řešili především rozbité silnice

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Čtvrteční předvolební debata s krajskými lídry se tentokrát konala v Plzeňském kraji a zúčastnil se jí i bývalý ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil, který by rád z vlády zamířil na hejtmanství. Jeho konkurenti jsou současný hejtman Milan Chovanec (ČSSD), starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek (TOP 09/STAN), Bohuslav Borovanský jako nezávislý za SPOZ, poslanec KSČM Karel Šidlo a Petr Náhlík z Koalice za Plzeňský kraj (KPK).

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

Jedním z hlavních témat čtvrtečního večera bylo, stejně jako ve většině ostatních krajů, stav dopravní infrastruktury. Zde se odehrál první střet mezi současným hejtmanem a Pospíšilem: podle kandidáta ODS investovala soc.dem. o stovky miliónů korun méně do dopravy než ODS v uplynulém volebním období. Stav silnic v kraji se podle Pospíšila navíc zhoršil. „ODS však nemusela investovat evropské peníze,“ kontroval hejtman Chovanec. „Kdyby vláda, ve které jste donedávna seděl, nevzala našemu kraji miliardu, mohli jsme být dál,“ obořil se hejtman na Pospíšila. Bez evropských prostředků se podle něj stav krajských silnic nezlepší.

Jiří Pospíšil potom slíbil, že ODS dá půl miliardy na opravu silnic na Tachovsku a Domažlicku, za což si vysloužil potlesk auditoria. Pavel Čížek z TOP 09 uvedl, že jeho strana by se soustředila hlavně na opravy povrchů silnic. „Spravené silnice do každé vesnice,“ slíbil Čížek, za což mu publikum také zatleskalo.

„Jsem rozčarován, jak se tu hází stovkami a desítkami miliard,“ reagoval kandidát KSČM Šidlo. Prioritou, kde by se mělo investovat, jsou podle něj okrajové části kraje. Petr Náhlík z KPK poté obvinil vládu, že do krajské dopravy má investovat ze zákona, což nečiní.

Dalším tématem byla centralizace kraje do větších měst, jako je Plzeň, zatímco se pomalu vylidňují malé obce na okraji, například na Šumavsku. Lidé odcházejí za prací, vylidňují se i školy. Zaměstnanost odlehlých částí kraje je prioritou Koalice pro Plzeňsko. Podle Petra Náhlíka je klíčová dopravní obslužnost, Pavel Čížek s tím však nesouhlasí, důležité jsou cílené investice.

„Šumavu jsem objel křížem krážem, do těch obcí jezdíme, diskutujeme se starosty. Pana Čížka a pana Pospíšila jsem tam neviděl ani jednou,“ řekl hejtman Milan Chovanec. „To nejsou diskuze, ale vaše PR,“ vrátil mu úder Pavel Čížek za hlasitého potlesku. „Asi se míjíme, já také jezdím po obcích a vás jsem také nikde neviděl,“ reagoval Pospíšil. Ten by rád zavedl podporu obecních škol v malých obcích. „Je důležité udržet v obci školu, hospodu a samoobsluhu,“ řekl Pospíšil.

Pospíšil: S Jurečkem se normálně stýkám

Všichni kandidáti na hejtmana se shodli, že je zapotřebí vytvořit etický kodex pro zastupitele, který funguje například v Jihomoravském kraji a v Praze. Bohuslav Borovanský by jej zařídil co nejdříve, Pavel Čížek do několika měsíců. Nejkonkrétněji odpověděl Milan Chovanec, který by kodex zřídil do půl roku po svém zvolení.

Jiří Pospíšil dostal z publika také otázku na svůj vztah s „kmotrem“ Radimem Jurečkem. „Je to můj kolega v ODS, z toho pohledu se s ním normálně veřejně stýkám,“ reagoval Pospíšil.

Všichni lídři kandidátek se také vyslovili pro spojení krajských voleb s referendem o výstavbě obchodního centra místo domu kultury. Každý kandidát by v takovém referendu hlasoval proti. Hejtman Chovanec však řekl, že by toto téma nechtěl politizovat. „Lidé v Plzni musí vědět, kolik jejich rozhodnutí bude stát,“ řekl hejtman.

Pravidelnou součástí pořadu byly závazné předvolební sliby. Bohuslav Borovanský slíbil „otevřenost, dobrou vůli, komunikaci a důslednost“ a iniciativu k předložení zákona o zveřejňování majetku a příjmů. Pavel Čížek slíbil voličům že bude strategii a zájmy kraje probírat s občany formou veřejného plánování.

Současný hejtman Milan Chovanec chce dál bojovat za zachování krajských nemocnic, slíbil výstavbu silnic za 400 miliónů v příštím roce a rozšiřování projektu Otevřený kraj. Petr Náhlík slíbil voličům, že do roka a do dne bude v kraji jezdit alespoň jeden dopravce s bezbariérovými autobusy. „Hlas pro KPK nebude experimentem, ale jistotou,“ řekl Náhlík.

Jiří Pospíšil slíbil, že nebude plýtvat krajskými penězi. „Zruším fond hejtmana, placenou propagaci krajských funkcionářů v regionálních médiích a odměny členů představenstev a dozorčích rad krajských nemocnic. Peníze použiji na obnovu obecních škol,“ slíbil Pospíšil.

Karel Šidlo se zavázal, že nedojde k privatizaci ani pronájmu krajských nemocnic. Dále chce rozšířit integrovaný dopravní systém v kraji a slíbil, že nebude snížena nabídka učebních a studijních technických oborů, zřizovaných krajem.

V Plzeňském kraji by podle volebního modelu agentury SC a STEM/MARK zvítězila ČSSD, na záda jí však dýchá ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám