Hlavní obsah

Žalobce navrhl vazbu pro náměstka ústecké hejtmanky Koudu

Právo, Novinky, jov, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejužší vedení sociální demokracie, politické grémium, na svém středečním ranním jednání rozhodlo o vyškrtnutí náměstka ústecké hejtmanky Pavla Koudy z druhého místa kandidátky pro podzimní krajské volby. Ústecký státní zástupce Jan Jakovec zároveň podal soudu návrh na vzetí Koudy do vazby.

Foto: Libor Zavoral , ČTK

Pavel Kouda

Článek

Novinky o kroku ČSSD informoval předseda strany Bohuslav Sobotka. Právě on byl grémiem pověřen, aby zařídil vyškrtnutí Koudy u volebního zmocněnce. Špičky sociální demokracie zároveň Koudu vyzvaly, aby opustil stranické řady.

Koudu v úterý zatkli detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v souvislosti s kauzou čerpání dotací v rámci ROP Severozápad. Celkově bylo zadrženo šest lidí z ústeckého krajského úřadu včetně ředitele dotačního úřadu ROP Severozápad Pavla Markvarta.

Žalobce chce vazbu

„V odpoledních hodinách byl Okresnímu soudu v Ústí nad Labem doručen návrh státního zástupce Krajského státního zastupitelství v Ústí nad Labem na vzetí do vazby muže obviněného ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby,“ informoval ve středu Právo mluvčí ústeckého soudu Jan Tichý, aniž by upřesnil, o kterého ze zadržených jde.

"Už je na soudě, jedná se o pana Koudu. O dalších návrzích se rozhodneme zřejmě ještě dnes odpoledne," řekl ČTK V 17:00 ústecký státní zástupce Jan Jakovec.

Státní zástupce u obviněného shledal důvodnou obavu z možného ovlivňování svědků či spoluobviněných a zároveň obavu, že by mohl pokračovat v páchání trestné činnosti, která je mu kladena za vinu.

„O návrhu státního zástupce soud rozhodne v průběhu čtvrtka,“ dodal Tichý s tím, že jiné vazební návrhy soudu dosud doručeny nebyly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám