Hlavní obsah

Rathovu obhájci zablokovali část peněz, nikdo nechce říct kolik

Právo, Radim Vaculík, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Orgány činné v trestním řízení v kauze obviněného poslance Davida Ratha zajistily podle zjištění Práva část peněz na účtu Rathova obhájce Adama Černého. Údajně šlo o vyšší finanční obnos, ale konkrétní částku nikdo včetně samotného Černého nechtěl Právu sdělit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Adam Černý

Článek

Nelze vyloučit, že zmíněné peníze doputovaly na obhájcův účet od rodiny obviněného poslance anebo přes prostředníka přímo od samotného Ratha. Mohly být například určeny na kauci, kterou poslancovi advokáti nabízejí jako záruku pro případné propuštění bývalého středočeského hejtmana z vazby.

Informaci, že mu policie zablokovala určitý finanční obnos na účtu, advokát Černý v pondělí Právu nepřímo potvrdil. „Myslím si, že uvažujete správným směrem. Informace, které máte, nejsou úplně mimo,“ řekl opatrně právník. Jednoznačně však odmítl, že by mu policie zablokovala celý účet. O jakou konkrétní částku šlo ani odkud peníze pocházely, Černý nechtěl vůbec komentovat. „Zatím není k čemu se vyjadřovat,“ podotkl advokát.

O mnoho sdílnější nebyl ani v otázce, zda a jak se bude postupu orgánů činných v trestním řízení právně bránit? „Na to je ještě strašně brzy,“ dodal Černý. Má však možnost podat proti postupu vyšetřujících orgánů stížnost.

Žalobce a policie mlčí

Zatímco obhájce Černý alespoň částečně zjištění Práva potvrdil, žalobce ani policie se k tomu nechtěli příliš vyjadřovat. Je tedy možné, že jejich rozhodnutí o zablokování peněz ještě nedoputovalo písemně do rukou samotného Černého. Svědčí o tom i slova středočeského státního zástupce Petra Jiráta.

„Tuto záležitost nebudu vůbec komentovat. Budu to moc komentovat, až nastanou určité okolnosti,“ řekl v pondělí Právu Jirát. Měl tím zřejmě na mysli to, že Černý ještě oficiální dokument o zajištění peněz neobdržel. Je to přitom právě státní zástupce, kdo mohl podle trestního řádu peníze zablokovat anebo k tomu musel dát souhlas policejním vyšetřovatelům.

Obviněn nebyl

„Pokud zajišťujeme nějaké peníze, tak je to buď jako výnos z trestné činnosti, nebo jako náhradní hodnotu za výnos z trestné činnosti, ale to jsou obecné důvody, pro které se zajišťují finanční prostředky anebo nemovitosti, případně jiné věci. Ale já se k tomu nebudu vůbec vyjadřovat,“ zopakoval Jirát.

Na dotaz Práva, zda případné zablokování peněz na účtu Černého může znamenat, že jej policie z něčeho obvinila, odpověděl žalobce opět nekonkrétně.

„Budu mluvit obecně. Lze zajistit finanční prostředky na účtu i u jiné osoby, pokud se zjistí, že na účtu této jiné osoby leží peníze osoby obviněné, kterou byly mezitím například převedeny, aby byly ukryty před orgány činnými v trestním řízení. Takže nemusí být odstaveny účty jen těch osob, které jsou stíhány,“ poznamenal Jirát.

Přestože podle svých slov hovořil „obecně“, lze určitě náznaky v jeho výrocích spatřit.

Pokud by platila jeho předchozí slova, znamenalo by to, že Černého nikdo z ničeho neobvinil, ale zabavil mu peníze, které mohou pocházet od obviněného anebo jeho blízkých, v tomto případě tedy od Ratha či jeho rodiny.

Úřady tak mohly učinit proto, že neznaly původ samotných financí na Černého účtu.

„Jakékoli informace z trestního řízení týkající se kauzy Rath komentuje pouze státní zástupce Jirát,“ odmítl se k věci vyjádřit i mluvčí protikorupčních detektivů Jaroslav Ibehej.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám