Hlavní obsah

Klaus je dobrý kandidát na šéfa ODS, míní poslanec Tluchoř

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanští demokraté by se měli přestat bát mluvit o novém šéfovi, říká v rozhovoru pro Právo bývalý šéf poslanců této strany Petr Tluchoř. Předseda Petr Nečas podle něj přehlíží kritické názory v ODS a v koalici ustupuje Miroslavu Kalouskovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Tluchoř

Článek

Patříte ke kritikům Petra Nečase. Myslíte si, že by na podzimním kongresu, kdy bude pozici předsedy obhajovat, ODS měla přepřáhnout?

Občas v ODS i v médiích slyším, že Petr Nečas není ideálním předsedou, ale že nikoho lepšího nemáme. Pokud ale někdo říká, že předseda není dobrý, pak za ještě horší bych považoval stranu, která by za něj nehledala alternativu.

Jsem přesvědčen, že v ODS je řada kvalitních kandidátů. Věřím v sílu ODS. Minimálně dva tři tipy na předsedu mám. Samozřejmě vám je z logických důvodů v tuto chvíli neprozradím, ale jsem připraven je ve vhodnou chvíli navrhnout. Zároveň si nedělám patent na rozum. Pokud někdo přijde s nějakým jménem, které splňuje základní parametry, jak si já a možná další představují předsedu ODS, tak jsem připraven takového člověka podpořit.

Navíc je pouhý mýtus, že možný budoucí lídr musí být vidět na první pohled. Že vévodí žebříčkům popularity, nebo je milován novináři, nebo má sochu na nějakém náměstí. Důkazem je, že podle mě tři z největších pravicových politiků 20. století, Reagan, Thatcherová a Churchill, byli dokonce zpočátku často vysmíváni. ODS by měla hlavně začít hledat a zahájit debatu o novém lídrovi. A pak je tady ještě jedno jméno, které slýchám mezi členy ODS, jen se ho každý bojí vyslovit nahlas.

Předpokládám, že vy jste připraven vyslovit to jméno nahlas.

Myslím, že je načase, abychom se přestali bát o něm nahlas mluvit, protože to je kandidát dobrý a silný. Je to Václav Klaus. Myslím si, že ta debata je na stole a měla by probíhat.

Jste tedy pro návrat Václava Klause do čela ODS?

Je to relevantní debata. Náležitosti, jak si představuji předsedu ODS, Václav Klaus nepochybně stále splňuje. Jestliže dnes je ODS ve vleku jiných, ve vleku událostí, opouští principy, které dlouhodobě hlásala, a není schopna prosazovat svůj program, pak právě Václav Klaus je symbolem doby, kdy jsme naopak my udávali směr, kdy jsme byli ideovým i faktickým lídrem politického pelotonu.

Ale v době volebního kongresu ODS přece Václav Klaus bude ještě na Hradě, skončí až 7. března 2013.

Pokud se jedná o technické záležitosti, mandát z tajného hlasování na kongresu Petru Nečasovi již vypršel. Pokud jsme byli schopni prodloužit jeho volební období o půl roku, nic by jistě nebránilo, aby podzimní kongres toto učinil ještě jednou do doby, než bude Václav Klaus tzv. volný.

Jinými slovy řečeno, poté, co by se Václav Klaus po odchodu z funkce prezidenta uvolnil, mohl by se v případě realizace scénáře, který jste nastínil, utkat s Nečasem.

Je to možné.

Jak hluboce je tato varianta v ODS diskutována? Jde o věc úzkého kroužku, nebo o širší záležitost?

To jméno slýchávám.

Takže byste Klause v tajném hlasování na kongresu ODS, pokud by kandidoval na předsedu, podpořil?

Tajné hlasování je o tom, že je tajné. Ale už tím, že o tom mluvím, tak to nepovažuji za variantu vyloučenou.

Co si od toho slibujete, v čem by to mohlo ODS pomoci? Návrat ke kořenům?

Návrat ke kořenům, to jsem nikdy v životě nepoužil. Nicméně základní principy, na kterých ODS fungovala, a základní témata, která celou dobu prosazovala, bychom neměli v rámci poloviny jednoho volebního období šmahem zamítnout. Naší vizí vždy byly nízké daně, podpora podnikání, malý stát. Rating není vize.

Máte nějaké signály z okolí Václava Klause nebo od něj osobně, že by na takovou variantu přistoupil?

Nemám žádné signály od prezidenta ani z jeho okolí o ničem.

Co způsobilo změnu vašeho názoru na Václava Klause? Nikdy jste nepatřil k jeho příznivcům.

Ani k němu nemám blízko. To není osobní záležitost. Pro mě je důležitý výsledek pro ODS, pro mě je důležitý výsledek pro tuto zemi. ODS může této zemi pomoci, pomoci občanům, ekonomice. Mám pocit, že bychom se měli zamyslet nad tím, kdo tu stranu dále povede.

Pokud by se ovšem Václav Klaus stal předsedou ODS, dokážete si vůbec představit vládní koexistenci s vedením TOP 09 v čele s Karlem Schwarzenbergem a Miroslavem Kalouskem?

Myslím si, že by mohla fungovat vláda Petra Nečase, Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska.

S Václavem Klausem v zádech?

Dokážu si to představit, myslím si, že by to mohlo být funkční.

Celý rozhovor čtěte v sobotním Právu

Anketa

Měl by se Václav Klaus po odchodu z Hradu ještě angažovat v politice?
Ano
16,7 %
Ne
83,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21877 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám