Hlavní obsah

Vondrův náměstek Blažek skončí, nezíská bezpečnostní prověrku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náměstek ministra obrany Rudolf Blažek (ODS) "s velkou pravděpodobností" nezíská od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) bezpečnostní prověrku na stupeň tajné. Informuje o tom server Česká pozice. Vysoce postavený úředník prověrku potřebuje pro výkon funkce náměstka zodpovědného za armádní nákupy. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) na počátku června ve Sněmovně uvedl, že pokud Blažek prověrku nezíská, na ministerstvu skončí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rudolf Blažek (ODS)

Článek

Náměstek je na obraně zaměstnán od počátku roku 2011. Kvůli tomu, že nemá bezpečnostní prověrku, se při projednávání utajovaných skutečností musí nechat zastupovat svými podřízenými. O prověření NBÚ požádal krátce po svém nástupu do funkce, úřad by měl řízení skončit v srpnu.

"V případě, že toto řízení skončí negativně, tak samozřejmě skončí příslušný náměstek," řekl na začátku června ve Sněmovně Vondra.

Obranu opouští i dosavadní první náměstek ministra obrany Jiří Šedivý. Od září nastoupí do pozice velvyslance České republiky při Severoatlantické alianci. Šedivý ve funkci vystřídá Martina Povejšila, který míří do EU. Od září se prvním náměstkem ministra obrany stane bývalý náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám