Hlavní obsah

Vědma kandidující na prezidentku tuší, jak klání o Hrad dopadne

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostat se k ženě, která jako zatím poslední veřejně ohlásila kandidaturu na úřad prezidenta ČR, není jednoduché. Ne snad, že by Jana Lysoňková z Křižanovic na Vyškovsku už měla manýry některých našich politiků.

Foto: Profimedia.cz

Vědma jde do boje o Hrad.

Článek

Pětapadesátiletá žena je totiž léčitelka, kartářka a vědma. A „lidičky“ jak říká klientům, prý mají o její služby zájem. Paní Jana je nechce nechat čekat a také chrání jejich soukromí.

„Ráda si s vámi promluvím, ale dneska nemám čas. Nejdříve se můžeme sejít až v pondělí.“

Tak začal náš hovor s kandidátkou na hlavu státu, která už v prvních slovech nezapřela, že je hanáckým patriotem a ráda používá i milé oslovení při rozhovoru. Nakonec ale přece jen k návštěvě svolila.

Foto: Novinky

Stránky s prezidentskou kandidaturou Jany Lysoňkové

Jak nápad s kandidaturou vzniknul? „S lidičkami pracuji dlouhá léta. Řeším s nimi problémy, co se týká žití v naší zemi za posledních dvacet let. Znám jejich problémy nejčastěji nejen se zdravím, ale v poslední době i finanční, s exekucemi a podobně. Lidi jsou stále více nespokojení, bojí se o další generace a v podstatě se bude trošičku svět měnit. A chtěla bych ovlivnit, aby to bylo pokud možno k lepšímu,“ vysvětluje vědma.

A připomíná, že lidé jí sami doporučovali, aby kandidovala. [celá zpráva]

„Ovšem rozhodnutí byla jej a jen moje věc. Je to můj nápad,“ říká žena se středoškolským vzděláním, matka tří dcer, babička čtyř vnuků od dvou z nich. Nejmladší Deniska je podle paní Lysoňkové postižená a ona se o ni stará s dcerou Janou, která s ní bydlí ve společné domácnosti.

Ale kdyby hanácká patriotka ve volbě uspěla, musela by Křižanovice vyměnit za Prahu…

„Nejde o to zaměnit Křižanovice za Prahu. Tady jde o to, abych mohla něco pro Křižanovice, a nejen pro ně, v Praze udělat. Jde o to, aby se nám zase vrátil úsměv do očí,“ říká žena v bílém tričku, která je tři roky vdovou.

Původně se vyučila ve Zlíně v bývalém Svitu, tedy u Bati, ze zdravotních důvodů nedostudovala střední školu, pracovala v zemědělství, ve vojenské výrobě, posléze vystudovala střední zemědělskou školu, dělala v účtárně či na plánovacím a hlavně se starala hodně o rodinu.

Školu života má bohatou. A jak to má kandidátka z Vyškovska s jazyky a se zkušenostmi z veřejné práce? „Myslím, že bych se domluvila nějak všude. I když popravdě předpokládám, že bych tam měla své lidičky, kteří by se o to dokázali postarat,“ říká blondýna a přikyvuje, že by se domluvila asi německy.

S přípravou vlastní prezidentské kampaně si ale příliš hlavu neláme.

„Opravdová kampaň teprve začne. I se sbíráním podpisů. Sama to samozřejmě dělat nebudu, mám na to už své spolupracovníky,“ tvrdí energická žena, která prý kvůli podlomenému zdraví zažila klinickou smrt.

Jsme u věštkyně, a tak se samozřejmě nabízí otázka, jak vidí svoji kandidaturu a nejbližší budoucnost.

„Já se do své budoucnosti sama dívat nesmím. Dar, který mi byl dán, já nemohu zneužívat. I když přiznám, že to celkově vidím dobře,“ naznačuje kartářka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám