Hlavní obsah

Lessy chce policistům omezit přesčasy. Resort ušetří, oni přijdou o stokoruny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policejní prezident Petr Lessy našel způsob, jak ušetřit 440 miliónů korun, jak po něm požaduje vláda. Chce omezit přesčasovou práci policistů, kteří by nemuseli vykonávat zejména úkony, kde mohou být nahrazeni. Mělo by dojít i ke snížení zaměstnanců policejního prezídia a krajských ředitelství. To ostatně požaduje i ministr vnitra Jan Kubice, jemuž Lessy materiál v pondělí odeslal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

Podle Lessyho by policisté nemuseli například střežit sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu a další objekty, suplovat v rámci výkonu služby kurýry při doručování některých zásilek a další aktivity.

"Chceme u policistů omezit přesčasovou práci, která je nežádoucí, protože opravdu máme policisty, kteří mají i stovky hodin navíc díky personální nedostatečnosti," uvedl Lessy. Policistům by sice klesl plat o několik stovek korun, zároveň by se však podařilo uspořit necelou půlmiliardu.

"Budeme také panu ministrovi navrhovat, aby snížily početní stavy policejního prezidia, a to o zhruba šest procent," uvedl Lessy. Určité snižování počtu činovníků by se mělo, byť mírněji, dotknout také některých krajských ředitelství. Naopak přijímat by se podle Lessyho měli pouze řadoví policisté. Snížení počtu funkcionářů s vyššími platy požadoval také Kubice.

Vývoj počtu policistů
Pro příští rok počítá Lessy s celkem 38 996 služebními místy. Jedná se o počet, který je sice o 1385 míst nižší než je systemizovaný počet pro letošní rok, ale ve skutečnosti se blíží současnému stavu policistů. K 1. červenci ve sboru působilo 38 776 policistů. Pokud Lessyho návrh schválí vláda, na mzdy by mělo být na příští rok vyčleněno zhruba 14,3 miliardy.

Lessy původně chtěl, aby policie získala příští rok z rozpočtu více peněz. To však kabinet odmítl mimo jiné i proto, že studie ukázala, že v počet policistů na počet obyvatel je v ČR ve srovnání s okolními zeměmi nadprůměrný.

Zda Kubice předloží Lessyho návrh úspor kabinetu v nynější podobě, není jasné. Mluvčí resortu Pavel Novák uvedl, že jej ministr nejprve musí prostudovat.

Spor Lessyho s Kubicem

Vztahy Lessyho s Kubicem jsou dlouhodobě vyostřené. Neshody se vztahují zejména k budoucí podobě policejního sboru. V pátek se spory opět vyostřily po rozhovoru Lessyho s deníkem Právo, v němž policejní prezident uvedl, že jej ministr vydírá a tlačí na něj, aby odešel z funkce. [celá zpráva]

Kubice se proto obrátil na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). Lessy tvrdí, že byla jeho slova vytržena z kontextu. [celá zpráva]

Premiér Petr Nečas Právu řekl, že je Lessyho prohlášení nepřijatelné. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Kubice mě vydírá, tvrdí Lessy

Policejní prezident Petr Lessy ve čtvrtek v rozhovoru s Právem prohlásil, že se k němu ministr vnitra Jan Kubice (nestraník) chová vyděračsky a že ho nutí...

Výběr článků

Načítám