Hlavní obsah

Největší šanci na postup do druhého kola prezidentské volby má Fischer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší šanci dostat se do druhého kola přímé prezidentské volby by nyní měl bývalý premiér Jan Fischer. Podle volebního modelu agentury Median, který probíhal od 2. července do 1. srpna, by totiž první kolo boje o Hrad vyhrál se ziskem 34,5 procenta hlasů.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Prezidentský volební model k srpnu 2012

Článek

S poměrně velkým odstupem za ním by se umístil kandidát SPOZ a rovněž bývalý premiér Miloš Zeman, který by dostal 14 procent hlasů. Třetí by byl ekonom Jan Švejnar, kterému by v prvním kole dalo hlas 11,5 procenta lidí. Ten přitom ještě neoznámil, zda bude skutečně na prezidenta kandidovat.

Proti červnovému průzkumu si Fischer polepšil o 2,5 procentního bodu. Podporu zhruba třetiny lidí, kteří avizují svou účast u voleb, si ale drží už od jara. Naopak Zeman si od předchozího měsíce pohoršil o tři procentní body a Švejnar o čtyři.

Voleb by se tentokrát podle průzkumu zúčastnilo 67,5 procenta oprávněných voličů. Zhruba každý šestý člověk, který chce k volbám jít, si ale z dosavadních osobností neumí vybrat a nedokáže specifikovat ani přijatelné nebo zvažované možnosti. Lze tedy čekat, že podpora kandidátů se může ještě výrazně měnit působením volebních kampaní nebo debat, uvedl Median.

Stávajícím kandidátům mohou ubrat hlasy také nové osobnosti, které se k případné kandidatuře vyslovily teprve v minulých dnech. Padesát tisíc podpisů nutných pro kandidaturu začali sbírat například umělec Vladimír Franz nebo advokátka Klára Samková.

Anketa

Vyberete si mezi doposud známými jmény kandidátů osobnost, které byste dal/a hlas?
Ano, bez problémů
48,8 %
Ano, ale šlo by o kompromis
10,6 %
Ne
14,3 %
Nejsem rozhodnut/a, ale někomu hlas dám
15,8 %
K volbám se nechystám
10,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7311 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám