Hlavní obsah

Stanjura kritizoval TOP 09 kvůli konzulovi. Ministerstvo zahraničí to nechápe

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura v úterý vyčetl TOP 09, že její předseda, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg chce na post generálního konzula v Šanghaji jmenovat podnikatele v oblasti poradenství Michala Kuzmiaka. Ten byl mezitím ve čtvrtek do funkce skutečně jmenován. Ministerstvo zahraničí rozruch nechápe.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

Článek

„Pan Kuzmiak splňuje všechny kvalifikační předpoklady,“ řekl Právu mluvčí ministerstva Vít Kolář s tím, že nemůže komentovat výroky politických představitelů. Podle jeho slov má Kuzmiak především velké obchodní zkušenosti.

„Kromě toho obdržel i bezpečnostní prověrku NBÚ na stupeň tajné, má vysokoškolské vzdělání, certifikovanou znalost angličtiny a rovněž důvěru hostitelské čínské strany, která mu dala souhlas s výkonem funkce generálního konzula,“ doplnil mluvčí.

Právo se na reakci zeptalo i Kuzmiaka. „Četl jsem vyjádření poslance Stanjury a nerozumím mu,“ řekl. „Generální konzul není politická, ale především ekonomická funkce. Jako prioritní cíl své mise mám stanovenu maximální podporu českých firem v regionu,“ upřesnil.

Na otázku jakou má pro to kvalifikaci, řekl: „Vzhledem ke svým letitým zkušenostem při pomoci českým firmám v zahraničí od 90. let doufám, že je ve své práci zúročím. Prošel jsem na ministerstvu řádným přijímacím řízením, prodělal jsem všechna potřebná školení a zácviky potřebné k výjezdu jako každý český diplomat, a připravuji se na své budoucí působení jako další mí kolegové, kteří v příštích měsících vyjíždějí,“ uvedl Kuzmiak.

Reklama

Výběr článků

Načítám