Hlavní obsah

Lessy nesplnil úkol, zopakoval Kubice a plánuje ušetřit půl miliardy

Ministr vnitra Jan Kubice ve středu seznámil vládu s návrhem systemizace policie. Kubice zdůraznil, že počet policistů v ČR je ve srovnání s okolními zeměmi střední a východní Evropy nepřiměřeně vysoký. Zároveň se znovu pustil do policejního prezidenta, který podle něj nepodnikl kroky k nápravě. Podle ministra je vysoký počet policistů - úředníků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

Článek

Kubice po jednání zopakoval, že policejní prezident Petr Lessy nesplnil úkol, který mu  uložil a "nepřijal opatření" vedoucí k restrukturalizaci policie a úsporám.

Ministr připomněl, že k redukci počtu policistů dochází prakticky samovolně v rámci přirozené fluktuace a odcházejí policisté z přímého výkonu služby nikoliv z řídících funkcí.

Kubice by měl předložit vládě takový návrh systemizace, který povede ke snížení platových nároků policie o půl miliardy. V roce 2013 by mělo ve sboru sloužit 38 996 policistů. Na jejich platy by měla mít policie 14,5 miliardy korun. Pro Lessyho přitom byl ještě před časem nepřekročitelnou hranicí počet 40 000 policistů. [celá zpráva]

Vláda zároveň schválila snížení výdajů na vzdělávání policistů. Skončí tři ze šesti policejních škol. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Policistů více nebude, Lessy Kubicemu ustoupil

Policejní prezident Petr Lessy ustoupil ze svého až dosud neústupného postoje a v příštím roce tak má být policistů méně než jím původně požadovaných 40 tisíc....

Výběr článků

Načítám