Hlavní obsah

Chorvatsko, Šumava, řeka v Bechyni. Ministři si plánují prázdniny

Právo, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministři, poslanci a senátoři sice nemají formálně dovolenou, neboť jsou ústavními činiteli a nikoli běžnými zaměstnanci podléhajícími zákoníku práce, ale členové vlády letos dostanou volno na dva týdny začátkem srpna. Při odpočinku mohou přemýšlet, jak v září dopadnou církevní restituce nebo návrh státního rozpočtu. Právu se ministři svěřili, kam se chystají.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Jak se zdá, oblíbeným cílem je Chorvatsko. Týden s rodinou se tam chystá strávit vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM), šéf školství Petr Fiala, ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09) a možná i ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

„Plánujeme, že bychom jeli někam k moři, ale zatím pořád nevíme kam. Možná Chorvatsko, Itálie, Francie. Někde, kde je to dosažitelné autem,“ svěřil se Chalupa Právu.

Zašije se na Šumavě

Byl nedávno krátce s rodinou u Máchova jezera, nicméně ho lákají šumavské hvozdy. Tam může řešit – tak jako celý rok − i problémy s kůrovcem.

„Když to vyjde, tak na tři čtyři dny bych tam rád vyjel,“ podotkl Chalupa. Teď při služebních cestách to tam hodně projel a našel si tam prý krásné místečko.

„Je takové zašité. Hlavní je, že mě tam nikdo nenajde a není tam telefonní signál,“ dodal.

Za hranice se nechystá premiér Petr Nečas (ODS). „Z pracovních důvodů budu mít zkrácenou dovolenou a celou ji strávím v České republice,“ řekl Právu.

U Jadranu je už nyní Hanáková s manželem. „Jedeme do Dubrovníku. Statické ležení u moře moc ráda nemám, proto ho prokládám památkami. Pro mě je ideální dovolená s lidmi, se kterým si máme co říci. Pak nezáleží na tom, kde ji prožijete,“ řekla Právu.

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) zatím jasno nemá. „Nemám ještě nic, ani plán. Nevím, co bude. Vím jen, že na to mám dva týdny,“ krčil rameny. Po chvilce zamyšlení ale dodal: „Asi se budu věnovat koním, to bude tak maximum.“

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) doufá, že alespoň na týden někam vypadne. „Na poslední chvíli se rozhodnu, sednu do auta a někam vyjedu. Kam? O tom jsem zatím nepřemýšlel. Nejradši trávím dovolenou v Bechyni u řeky, ale tentokrát si chci aspoň týden vyčistit hlavu mimo republiku,“ podotkl.

Pozor na sklípky!

To jeho stranický šéf ministr zahraničí Karel Schwarzenberg měl jasno již dávno: „Budu v lázních, kam jezdím léta a kde už mě lékaři znají. A protože je to poblíž rakouského sídla naší rodiny, tak na víkend vždy přijedu, abych rodinu viděl. To bude ono,“ odpověděl bez váhání.

Na otázku, zda uvažuje o tom, že by třeba trochu zasportoval, když se přes rok jen vozí a létá, se 74letý politik upřímně zděsil: „Sport, pohyb? Vypadám snad na to?“

Aktivní dovolenou si naplánovali dva členové vlády. „Pojedeme s manželkou do hor, já na uchu ležet neumím. Tam si nejlíp vyčistím hlavu. Když člověk jde do kopce, tak se nemá čas zabývat ničím jiným,“ odhalil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) plán, jehož součástí budou pořádné túry.

„Kolik toho ujdeme? Jak kdy. My to nepočítáme na kilometry na dálku, ale na kilometry na výšku,“ řekl hrdě. Na otázku, zda tento typ odpočinku manželka akceptuje, reagoval rychle: „Proto jsme se brali, ne?“

Na jižní Moravu zamíří s manželkou ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Proč tam? „Jedeme na kola, tam to půjde,“ sdělil s tím, že toho zase až tak moc nenašlapou: maximálně tak 50 či 70 kilometrů. Jde mu prý především o to, aby ztratil něco ze svých kil, která nabral ve stresující politice. Dříve jezdil spíše do hor.

Čeho se trochu „obává“ jsou moravské vinné sklípky: „Ty odvádějí od cíle.“ Doufá ale, že občas v některém přestávku přece jen udělají.

Za aktivní sportování se Heger dostatečně odmění: s manželkou i s jedním synem pojedou za své na víkend na olympiádu do Londýna podívat se na finále veslařských soutěží. Dodrží tak slib, který dal místopředsedovi olympijského výboru.

„Nikdy jsem nevesloval. Až v 55 letech poprvé, a pak jsem založil v Hradci Králové veslařský klub, který tam nikdy nebyl. A považuji to za nejlepší dílo, které jsem v životě vytvořil,“ dodal 64letý ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám