Hlavní obsah

Blažek si s Bradáčovou notoval, chtějí se sejít i se Zemanem

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se ve čtvrtek setkal se státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou, kterou nejvyšší žalobce Pavel Zeman navrhl do čela pražského vrchního státního zastupitelství. Další schůzka, které se zúčastní i Zeman, by měla proběhnout v příštím týdnu. Ve čtvrtek aktéři pouze uvedli, že si v mnoha věcech rozuměli.

Foto: Milan Malíček, Právo

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová

Článek

Podle Bradáčové mají i podobný názor na připravovaný zákon o státním zastupitelství. Zatím se však o něm bavili pouze v obecné rovině.

"Velmi pragmaticky jsme mluvili o našich představách, na řadu věcí máme shodné názory," uvedla po schůzce Bradáčová.

Blažek řekl, že jednání za přítomnosti nejvyššího státního zástupce považuje za vhodné. Nechtěl však komentovat, zda po něm již o pražském vrchním státním zástupci definitivně rozhodne. Ministr pouze uvedl, že se Zemanem se již dříve dohodl na určitém časovém harmonogramu.

Pospíšil Bradáčovou jmenovat nestihl

Zeman navrhl jmenovat Bradáčovou pražskou vrchní státní zástupkyní již v červnu. Tehdejší ministr Jiří Pospíšil (ODS) byl připraven žalobkyni jmenovat. Než to stačil udělat, odvolal ho prezident na návrh premiéra Petra Nečase (ODS) z funkce. Spekulovalo se o tom, že právě chystané jmenování Bradáčové bylo důvodem Pospíšilova konce na ministerstvu. Předseda vlády to odmítl.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) s premiérem Petrem Nečasem (ODS)

Nově jmenovaný ministr Blažek se kvůli personálnímu obsazení VSZ sešel již v pondělí se Zemanem. Nejvyšší státní zástupce mu sdělil, že na návrhu jmenovat šéfkou VSZ Bradáčovou trvá. Ministr však o den dříve uvedl, že chce její jmenování probrat i se čtyřmi bývalými nejvyššími státními zástupci, a to s Renatou Veseckou, Marií Benešovou, Vítem Veselým a Bohumírou Kopečnou.

Mohla by vystřídat Rampulu

Devětatřicetiletá Bradáčová v současnosti zastává funkci náměstkyně ústeckého krajského státního zástupce a je prezidentkou Unie státních zástupců. Nedávno se dostala do popředí zájmu tím, že zpočátku dozorovala kauzu poslance a bývalého hejtmana Davida Ratha.

Dříve se postavila například za vyhozeného žalobce, který kritizoval zastavení stíhání Jiřího Čunka, v roce 2009 vyzvala k odchodu nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou a kritizovala i nečinnost pražského vrchního státního zastupitelství v kauze Mostecké uhelné společnosti. Zeman dříve uvedl, že žalobkyně není moc oblíbená u některých členů ODS.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý šéf pražského Vrchního státního zastupitelství Vlastimil Rampula

Místo pražského vrchního státního zástupce se uvolnilo poté, co Pospíšil a následně i soud kvůli závažným chybám v důležitých kauzách odvolal Vlastimila Rampulu. Ten a jeho náměstek Libor Grygárek potom rezignovali i na funkce státních zástupců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám